23948sdkhjf

Lyxmiddag i ballong på gränsen till rymden

Det franska rymdturismbolaget Zephalto säljer förhandsbiljetter för 100 000 kronor inför de unika ballongfärder som är planerade att inledas nästa år .

Vad sägs om att äta en lyxmiddag i en stratofärisk ballong som befinner sig på gränsen till rymden? Det är i alla fall vad franska rymdturismbolaget Zephalto nu säljer förhandsbiljetter till för cirka 100 000 kronor styck. 

Om det blir som Zephalto tänkt sig så genomförs de första rymdmiddagarna i den trycksatta kapsel som döpts till Celeste under slutet av nästa år.

Zephalto grundades 2016 av Vincent Farret d’Astiès, en före detta flygledare. Han berättar för CNN Travel att biljetter redan är sålda till de första flygningarna som är planerade att ske från slutet av 2024 och till mitten av 2025. Bolaget säljer nu förhandsbiljetter som gäller från mitten av 2025 och framåt.

Biljetterna kostar 10 000 euro, motsvarande cirka 107 000 svenska kronor, och ger köparen en chans att reservera biljetter när försäljningen startar på riktigt. Totalt kommer resenären att få betala 120 000 euro för luftfärd och lyxmiddag. 

Kapseln Celeste rymmer sex passagerare och två piloter. Ballongen ska stiga till 25 kilometers höjd och hålla sig där cirka 90 minuter medan det serveras en flerrättersmiddag och fint franskt vin. 

Farret d’Astiès liknar atmosfären i kapseln vid ett flygplans och menar att även om mat och dryck kommer att vara på lyxnivå så är det utsikten och totalupplevelsen som är det centrala fokuset. 

Zephalto är inte ensam i rymdballongbranschen. Ett bolag i Florida, Space Perspective, låter just nu köpare reservera plats i den egna rymdkapseln, Spaceship Neptune. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078