23948sdkhjf

Mindre efterfrågan på växtbaserat kött – Beyond Meat tappar intäkter

Den amerikanska köttsubstitutstillverkaren Beyond Meat redovisar minskad förlust per aktie, men också ett intäktstapp på 30,5 procent.

Förlusten per aktie summerades till 0:83 dollar per aktie i det andra kvartalet 2023, jämfört med förlusten på 1:53 dollar per aktie för samma period i fjol.

Marknadens förväntningar låg på en förlust på 0:84 dollar per aktie, enligt S&P Global Market Intelligence.

Intäkterna föll samtidigt 30,5 procent till 102 miljoner dollar. Här väntades 109 miljoner dollar. Vidare minskade försäljningsvolymen med 23,9 procent.

Därutöver sänker bolaget sin intäktsprognos för helåret 2023. Från att tidigare ha prognosticerat 375–415 miljoner dollar justeras prognosen ned till 360–380 miljoner dollar.

Bolagets mål om att bli kassaflödespositiva under det andra halvåret bedöms även nu som osannolikt på grund av motvindar för konsumenter och en svagare efterfrågan för kategorin växtbaserat kött.

På den positiva sidan skriver bolaget att bruttovinsten och bruttomarginalen påverkades positivt av lägre materialkostnader, mindre lager och billigare fraktpriser. De positiva effekterna kontrades däremot delvis av högre tillverkningskostnader, exklusive avskrivningar.

Bruttovinsten var 2,3 miljoner dollar och bruttomarginalen var 2,2 procent, jämfört med -6,2 miljoner dollar respektive -4,2 procent i fjol.

Beyond Meat skriver däremot att bruttovinsten och bruttomarginalen gynnades av en förändring av bolagets redovisningsprinciper, där den ekonomiska livslängden för tillverkningsutrustning förlängdes och att kostnaderna genom avskrivningar därigenom minskar. Ändringen sänker således kostnaden per såld vara och i kvartalet var effekten 5,1 miljoner dollar,

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125