23948sdkhjf

Populära Stockholmskrogar varnas – men får behålla alkoholtillstånden

Kammarrätten menar i sitt utlåtande att misskötsamheten är allvarlig, men inte så allvarlig att serveringstillstånden ska återkallas på Prinsen och de andra populära krogarna.

Kammarrätten har sagt sitt i den utdragna tvisten mellan krogkoncernen Brasseriegruppen och Stockholms stad. Restaurangerna varnas, men får behålla sina serveringstillstånd, rapporterar Dagens Nyheter.

I juni förra året fick Brasseriegruppen alkoholtillståndet indraget av socialnämnden i Stockholms stad för åtta krogar i centrala Stockholm med motiveringen att de brutit mot alkohollagen. De populära krogarna som berördes var East, Gastrotek Zink, Il Tempo, Prinsen, Trattorian (där även Orangeriet och Pontonen ingår), Pas D’art, Ricordi och Villa Godthem.

Staden hänvisade även till att det förekommit betydande kapitaltransaktioner från en ”ekonomiskt olämplig finansiär”, och syftade på pensionsbolagets Allras tidigare vd Alexander Ernstberger som 2021 dömdes till fängelse för mutbrott och trolöshet mot huvudman.

Vd:n Filip Güven överklagade beslutet till förvaltningsrätten som dagen därpå upphävde socialnämndens beslut. I vintras kom förvaltningsrättens beslut där det konstaterades att stadens utredning inte gav tillräckligt med stöd för att dra in tillstånden.

Den domen överklagades i sin tur av Stockholms stad till kammarrätten, som nu kommit fram till att en varning är tillräckligt. Enligt rätten är misskötsamheten allvarlig, men inte så allvarlig att serveringstillstånden ska återkallas.

Kammarrättsrådet Åke Kärnell konstaterar i ett uttalande att kammarrätten har gjort i stort sett samma bedömning som förvaltningsrätten.

– Men i några delar anser kammarrätten, till skillnad från förvaltningsrätten, att bolagen gjort sig skyldiga till misskötsamhet och i andra delar ser kammarrätten allvarligare på misskötsamheten än vad förvaltningsrätten gjort, säger Åke Kernell till DN.

En ledamot var skiljaktig och ansåg att serveringstillstånden borde dras in.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062