23948sdkhjf

Världens lyxigaste kött på krogmeny i Göteborg

Prime Grill i Göteborg siktar på att bli Sveriges näst bästa köttkrog. Ska skicka kockarna till AG i Stockholm för att lära av de bästa.

Prime Grill i Göteborg har certifierats att hantera och servera världens lyxigaste kött. Från den 14 december finns kobekött på Göteborgskrogens meny.

– Det är en ära att som en av två restauranger i landet få servera kobeköttet, och att vara den första och enda i sitt slag i Göteborg. Det är en möjlighet som vi lovar att förvalta väl. Ambitionen är att vara landets näst bästa köttrestaurang, säger Simon Steinbrenner, executive chef på Prime Grill.

Världens bästa och lyxigaste kött är det japanska kobeköttet. Marmoreringen med insprängt fett, mörheten och en söt, nötig smak är några särdrag. Kobekött kommer endast ifrån stutar och kvigor av rasen Tajima-gyu som är avlade, uppfödda och slaktade i Kobeprovinsen.

För restauranger som vill servera kobekött krävs en avancerad certifiering, utfärdad av Kobe Beef Marketing & Distribution Promotion Association, som definierar standarden för Kobekött och sköter de stränga kvalitetskontrollerna. Prime Grill har som andra krog tagit sig genom nålsögat.

– Det innebär att Kobeköttet endast härstammar från 20 stycken olika tjurar som har identifierats för sin enastående genetik. När tjuren sedan dör så väljs en ny tjur ut av föreningen. Vidare får det bara komma från ett visst område som är Hyogo-prefekturen i Japan och djuren måste minst ha marmoreringsgrad 6 för att kunna säljas som Kobekött, säger Marcus Josberg, Globe Foods AB, som representerar Kobeföreningen i Sverige.

Enligt Simon Steinbrenner på Prime Grill är Johan Jureskogs restaurang AG i Stockholm bäst i Sverige på kött. Att sikta på att bli nummer två är inte någon skam, menar han.

– De har ju omvittnat lång och gedigen erfarenhet som köttrestaurang och har kobekött sedan 2015. Det har vi en ödmjuk respekt för, och därför kommer vi under vintern att skicka upp våra kockar till AG – för att lära av de bästa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093