23948sdkhjf

Dunkin' Donuts stäms för diskriminering

Laktosintoleranta vill inte behöva betala extra för substitut till mjölken. Grupptalan förs mot den amerikanska donut-kedjan.

Är det diskriminering om kunder som är laktosintoleranta eller har mjölkallergier måste betala mer för substitut till den vanliga mjölken? Ja, enligt en stämning mot Dunkin' Donuts.

– Att kunna dricka mjölk är ett val för vissa människor, men det är det inte för andra. Laktosintolerans är ett funktionshinder enligt Americans with Disabilities Act, i dess ändrade lydelse, säger advokaten Bogdan Enica till NBC News.

Hon representerar de tio målsägande som omnämns i den stämning som lämnats in hos en distriktsdomstol i norra Kalifornien. Fallet påminner om en liknande grupptalan som samma advokatfirma för mot Starbucks. Där har domstolen ännu inte beslutat om stämningen ska godkännas. 

Dunkin' Donuts har tagit emot stämningen och har till den 4 mars på sig att svara på varför det kostar upp till två dollar extra för kunder som vill ha havremjölk eller mandelmjölk i stället för komjölk.

Arlene Kanter, grundare av lag- och policyprogrammet för funktionsnedsättningar på Syracuse University menar att det finns starka argument för diskriminering under ADA.

– Om en person kvalificerar sig som en person med ett handikapp och har rätt till en anpassning  – vilket i det här fallet verkar ganska enkelt med mjölksubstitut – kan de inte debiteras extra, säger Kanter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125