23948sdkhjf

Krisen fördjupad när Mackmyra förlorat checkkrediten

SEB har sagt upp checkkrediten. Mackmyra har beslutat om kontrollbalansräkning, men förväntar sig att aktiekapitalet står intakt.

Året på Mackmyra har börjat turbulent. I slutet på februari lämnade Lennart Hero, som äger nästan hälften av bolaget, styrelsen efter ett en längre tid av bråk och meningsskiljaktigheter. Enligt pressmeddelandet berodde avhoppet på personliga skäl, men i en intervju med Gefle Dagblad den 9 mars tillbakavisar han den uppgiften.

– Ett påhitt. Det verkliga skälet är att jag tycker att bolaget är toppstyrt. Det fungerar inte. Pengarna bara rinner iväg, berättade Lennart Hero för tidningen.

Nu fortsätter problemen när Whiskytillverkarens bank SEB väljer att säga upp checkkrediten, vilket skedde den 31 mars. I och med det har styrelsen beslutat att upprätta och låta revisorn granska en kontrollbalansräkning per den 29 februari 2024, skriver de i ett pressmeddelande.

Beslutet ska ha tagits av försiktighetsskäl och styrelsen förväntar sig att aktiekapitalet är intakt, står det

Vid en eventuell konkurs blir fatägare fordringsägare som alla andra, men försäljningsvärdet på Mackmyras eget whiskylager är mycket större än både värdet på kundernas fat och skulderna. Det gör att det är helt osannolikt att ett fat hamnar hos någon annan än hos den som har reserverat det, berättar bolagets vd Patric Björsjö för DI.

I Mackmyras rapport för fjärde kvartalet menade vd Patrick Björsjö att bolaget ser tecken på återhämtning och tror på lönsamhet under 2025 eller 2026.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047