23948sdkhjf

Konkursvågen fortsätter i full styrka – 845 restauranger hotas

Konkursrisken har ökat inom restaurang- och hotellbranschen enligt Dun & Bradstreets som skruvar upp sin senaste prognos för kommande året.

Under det kommande året väntas 845 företag inom restaurang- och hotellbranschen svepas med i konkursvågen. Det är 151 företag mer än vad Dun & Bradstreets förutspådde vintern 2023. Företagen har fått fler betalningsanmärkningar, menar analytikern Henrik Hargéus.

– Andelen företag inom branschen som har betalningsanmärkning ökar konstant, så det är främst det som driver på konkurserna, säger Henrik Hargéus, affärsanalytiker på Dun & Bradstreet.

Under pandemin infördes tillfälliga skatteanstånd för att rädda restauranger som drabbats av dramatiska intäktsfall, och de är det som nu biter tillbaka mot företagen. För det är främst dessa obetalda skatter som ligger bakom restaurangers betalningsanmärkningar.

– Samtidig ser vi att en tredjedel som gått i konkurs är väldigt unga företag som inte ens hunnit publicera första årsredovisningen, förklara Henrik Hargéus.

Om man tittar på storlek är det över 80 procent av de som går i konkurs som har färre än fem anställda, konstaterar Hargéus.

Bland annat i Malmö märks konkurserna av. Bara under januari och februari månad har tio restauranger gått i konkurs i Malmö, vilket är dubbelt så många som motsvarande mätperiod förra året. Det enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC som Sydsvenskan har tagit del av. Senast i ledet var Galaxy Burgers, men även Chocolicious, Salad & Sushi på Värnhem, Texas Longhorn på Triangeln och German Döner Kebab på Gustav Adolfs torg och i Rosengård centrum har stängt igen dörrarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078