23948sdkhjf

Lågprisbistron som gör succé – svårt få bord på Bouillon

God mat till billiga priser i vackra lokaler. Det är konceptet på danska lågprisrestaurangen Bouillon, där det är fullt från morgon till kväll och kön för att boka bord är lång.

Lågprisbistron Bouillon gör dundersuccé. Restaurangen öppnade i bostadsområdet Frederiksberg i Köpenhamn i september förra året och har under våren expanderat konceptet även till Århus. 

Namn, meny och lokal för tankarna till en parisisk bistro. På menyn går det att hitta en förrätt för 19 kronor, en huvudrätt för 79 kronor och en dessert för 28 kronor. För 49 kronor får man också en karaff vin. Allt förstås i danska kronor. 

Att äta sig mätt kostar inte skjortan på Bouillon, som betyder buljong på svenska. För ett sällskap på fem personer, som beställde för-, varm- och efterrätt med vin och öl till, så slutade notan på runt 1 200 danska kronor. Och då slank det ned dubbla förrätter för ett par i sällskapet plus en extra varmrätt.

Maten håller också förhållandevis hög klass, särskilt med hänsyn till priset. En klassisk fransk löksoppa kostar 34 kronor och den dyraste förrätten, avokado med räkor, 47 kronor. 

Att maten är prisvärd vittnar den ständigt fulla restauranglokalen om. Vill man äta i den för ett lågpriskoncept eleganta lokalen måste man boka bord i förväg och ha mycket tålamod, för det är ständigt fullbokat. 

Torben Klitbo, grundare av restaurangen på Frederiksberg, har förklarat för danska Kosmopol att Bouillion-restaurangen skapades för arbetarna i 1800-talets Frankrike, där de kunde gå in på en stor och vacker restaurang och få en skål soppa för en billig peng. 

– Sedan var den död i många år, men återuppstod under corona. Just nu poppar det upp restauranger överallt i Paris och i Frankrike i stort, berättade Klitbo i höstas.

Efter den danska succén, när vågar någon testa ett liknande lågpriskoncept i Sverige?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095