23948sdkhjf

Five Guys 5-årsplan: 20 nordiska restauranger varav 10 i Sverige

Planerna för Five Guys lansering i Sverige börjar ta form. Den skandinaviska satsningen rattas av en serieentreprenör och en snabbmatsveteran som inledningsvis letar lokaler i Stockholms innerstad och i köpcentrum.

Det hade länge ryktats om att Five Guys skulle komma till Sverige när RS & Fastfood i höstas fick bekräftat att serieentreprenören Noel Abdayem och hans investmentbolag NCPA Capital erhållit franchiserättigheterna inom ramen för bolaget Five Guys Scandinavia. I februari berättade Five Guys Scandinavias nyblivna vd, snabbmatsveteranen Mohammed Taoussi, i en intervju mer om planerna och nu kommer ytterligare detaljer.

Målet, som nu presenteras, är att öppna den första restaurangen hösten 2024 och nå 20 restauranger i Norden varav hälften i Sverige i en expansiv femårsplan.

Ambitionen är att först öppna i Stockholm, följt av Göteborg, Malmö och Uppsala. Därefter är siktet inställt på Danmark och Finland. 

I Stockholm är det områden som Östermalm och Södermalm samt köpcentrum som är mest intressanta.

– Från att jag kom i kontakt med Five Guys för första gången blev jag ett stort fan direkt. Sedan dess har jag följt den kontinuerliga etableringen av hamburgerverksamheter i Sverige och ser en bra möjlighet att lansera Five Guys på den skandinaviska marknaden. Five Guys är ett beprövat och framgångsrikt koncept i andra europeiska länder med dynamik som liknar Skandinavien, säger Noel Abdayem i en kommentar.

Noel Abdayem ser goda utsikter för Five Guys i Skandinavien, som gör saker annorlunda än konkurrenterna med sitt American diner-koncept. Inne i lokalen ska det spelas rockmusik. Atmosfären ska vara livad med ett surr och det ska höras när personalen tillagar maten i det öppna köket. 

I konceptet ingår också att kunden själv sätter ihop sin hamburgare och maten är vare sig processad eller har frysts in. 

Noel Abdayem är en serieentreprenör som förutom NCPA Capital även grundat bland annat The Humble Co, som idag är en del av hans börsnoterade FMCG-grupp The Humble Group. 

Sverigechefen Mohammed Taoussi drev tidigare Five Guys satsning i Frankrike där han öppnade 16 restauranger. Han har tidigare också haft ledande roller globalt hos Pizza Express, Waynes Coffee, Burger King och McDonald's.

– Det unika med huvudprodukten, hamburgarna på Five Guys, har gjort kedjan populär inte minst i USA, där sociala medier och popkultur ökat varumärkeskännedomen även i Sverige och resten av de skandinaviska länderna. Detta ihop med den ökade efterfrågan på premiumhamburgare och hög kvalitet i ingredienserna gör att jag verkligen ser fram emot att få introducera Five Guys och dess mat till svenskarna, säger Mohammed Taoussi i en kommentar.

Five Guys grundades 1986 i USA. Namnet kommer från grundaren Jerry Murrell och hans fyra söner som driver bolaget än idag. Familjen Murrell startade bolagets franchiseverksamhet 2003. Globalt finns det runt 1 850 restauranger med en omsättning på över 3,3 miljarder dollar 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063