23948sdkhjf

Ex-vd uppmanar Starbucks till korrigeringar efter missade resultat

Starbucks, vars svenska verksamhet på senare år bantats rejält, bör inleda åtgärderna på hemmaplan i USA, anser kaffekedjans mångåriga ex-vd.

Kaféjätten Starbucks tidigare mångåriga vd Howard Schultz uppmanar kaffekedjan att fokusera på kundupplevelsen i USA efter att man levererat en kvartalsrapport som var sämre än förväntat.

I ett inlägg på Linkedin beskriver Schultz att stor del av besvikelsen kan tillskrivas USA-verksamheten.

"Under de senaste fem dagarna har jag fått frågor från personer både inom och utanför bolaget om vad jag anser bör göras. Jag har betonat att bolagets korrigering måste börja på hemmaplan”, framgår det av inlägget.

Kaffekedjans aktie har rasat cirka 30 procent under det senaste året.

Howard Schultz ledde Starbucks som vd från 1987 till 2000. Han återvände sedan till vd-rollen under 2008 och satt kvar till 2017. Året därefter lämnade han även styrelsen och utforskade att ställa upp som oberoende presidentkandidat i USA. Han återvände sedan en tredje gång tillfälligt som vd för Starbucks under 2022 men numera leds bolaget av Laxman Narasimhan.

I den färska rapporten medger Laxman Narasimhan att resultatet inte motsvarar förväntningarna, men att detta inte reflekterar varumärkets styrka eller bolagets kapacitet eller möjligheterna framåt. 

”We förstår de särskila utmaningar och möjligheter vi har omedelbart framför oss. Vi har en klar plan att genomföra och hela organisationen är mobiliserad runt detta”, tillägger Narasimhan.

I Sverige har Starbucks bantat verksamheten rejält på senare år, framför allt under perioden kring pandemin. I december 2016 öppnade Starbucks på Klarabergsgatan i centrala Stockholm. Då var den amerikanska kaffekedjan som störst med 19 enheter i Sverige. Nu finns bara tre svenska Starbucks-kaféer kvar. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071