23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Hållbar öl under lupp – bryggerijättar anklagas för greenwashing

Spendrups och Carlsberg lyfter sina klimatinitiativ som banbrytande steg mot en hållbar ölproduktion. Men hållbarhetsexperter menar att satsningarna snarare befäster dagens industrijordbruk – och riskerar att bli ännu ett exempel på greenwashing.

Bryggeribranschen framhåller hållbart odlat korn som en nyckel i omställningen mot minskad klimatpåverkan. Men enligt experterna Gunnar Rundgren och Karin Gerhardt handlar mycket av arbetet snarare om marknadsföring än verklig miljönytta. 

Spendrups och Carlsberg har lanserat varsitt program för hållbarare kornodling. Spendrups projekt ”Klimat & Natur”, i samarbete med Lantmännen, ska minska klimatpåverkan genom fossilfria transporter och minskat användande av kemikalier. Carlsberg satsar samtidigt på så kallad regenerativ odling, som enligt bryggeriet ska stärka jordhälsa och biologisk mångfald.

– Begreppet saknar tydliga avgränsningar och har snabbt gått samma väg som ”hållbar”, ”klimatsmart” och ”grön”, det vill säga – att det knappast betyder något alls, säger Gunnar Rundgren, hållbarhetsexpert och medgrundare till Krav, till Beer News.

Rundgren menar att både Spendrups och Carlsbergs projekt i praktiken upprätthåller en struktur beroende av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Enligt honom hade en satsning på ekologisk odling gett större klimatnytta, särskilt då ekologiskt lantbruk inte använder mineralgödsel och förbjuder svårnedbrytbara kemikalier.

Kritiken stöds av spannmålsforskaren Karin Gerhardt vid SLU, som framhåller att ekologiskt jordbruk gynnar ekosystemtjänster och biologisk mångfald – faktorer som är centrala för att minska effekterna av klimatförändringar. Hon ifrågasätter också att Spendrups beskriver ekologisk odling som en nisch.

Både Rundgren och Gerhardt menar att om bryggerierna istället satsat resurser på ekologiskt korn hade man kunnat sänka priset på ekologiska råvaror och drivit hela branschen mot en mer hållbar standard.

– ”Klimat & Natur” säger ingenting, utan blir bara en sorts greenwashing som om matodling är något gulligt – dagens industrijordbruk skadar i förlängningen både oss och naturen. Ekologiskt behöver bli det nya normala, det är det enda som i dagsläget är hållbart för både människan och planeten, uttalar Karin Gerhardt, SLU

BREAKING
{{ article.headline }}
0.031|