23948sdkhjf

Nueva Espana

Mammas mat. Så beskrev spanskfödde kocken José R Andrés maten som han lagade under ett tre dagar långt gästspel hos Melker Andersson på Fredsgatan 12 i Stockholm. Det är inte utan att man börjar undra över den mammans kokkonst. Lövtunn pasta fylld med mango och ansjovis, lax svept i färsk ananas med jäst bönsås, rådjur med vanilj och passionsfrukt var några av rätterna. Oväntade smakkombinationer, varierade konsistenser och temperaturkontraster kändes som en röd tråd. Fördrinkens chokladtryffel, med en överraskande fyllning av gåslever, förklarade gästkocken med att han själv är så svag för sött – så varför ska man vänta med chokladen till desserten. José R Andrés är upplärd av bland andra Ferran Adrià, på den avantgardistiska trestjärniga restaurang El Bulli i spanska Katalonien. Han har även jobbat på tvåstjärniga Neichel utanför Barcelona. När han för ett tiotal år sedan flyttade till USA blev det New York och restaurang El Dorado Petit. Sedan sju år tillbaka är han numer delägare och kock på restaurang Jaleo i Washington. En rad utmärkelser, bland annat som Rising Star of American Cuisine, har han hunnit med trots sina unga 31 år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063