23948sdkhjf

Svensk köttdefinition gäller i EU

Från och med den 1 januari 2003 gäller svensk definition på vad som menas med kött inom hela EU. Står det kött i ingrediensförteckningen på till exempel en korv ska det vara skelettmuskulatur och inget annat. Tidigare har det saknats en gemensam definition inom EU av vad som menas med kött som ingrediens. I vissa länder har allt som varit brukligt att äta av djuret - såsom fett, svål och inälvor - kallats för kött. Nu samsas alltså EU kring de regler som redan gäller i Sverige. I korthet innebär det att:- kött i ingrediensförteckningen betyder skelettmuskulatur från däggdjur eller fjäderfä. Djurslaget måste självklart anges.- fetthalten inte får överstiga 25 procent för däggdjur. För gris gäller dock 30 procent och för kanin och fjäderfä 15 procent. - bindvävshalten får vara högst 25 procent för alla köttslag, utom för kanin och fjäderfä, där högsta halten är 10 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078