23948sdkhjf

Strejkvarsel inom hotell och restaurang

Inatt strandade förhandlingarna mellan Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) och Hotell- och Restaurangfacket. SHR accepterar inte fackets slutbud för landets lägst avlönade och varslar därför om strejk.
Strejkvarslet berör i ett första skede drygt 1 000 anställda på 18 hotell och restauranger i Stockholm, Malmö och Göteborg med start den 8 maj.
»Nu det nu går så bra i branschen, och företagen gör rekordvinster, är det hög tid för de fattiga riddarna i köket, servisen, receptionen och städet att få rimliga löneökningar. Istället visar arbetsgivarna att de saknar insikt i lågavlönade kvinnors, ungdomars och utlandsföddas mycket svåra vardagssituation. Det är skamligt«, säger Hotell- och Restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia.

Medlare kommer nu att inkallas för att försöka förlika parterna.
»I och med detta har avtalsförhandlingarna fått en mycket tråkig utveckling. Inom vårt avtalsområde har det inte förekommit strejk i modern tid. Parterna står mycket nära varandra. Vi är överens på samtliga punkter utom lönenivåerna där SHR har lagt det hittills högsta budet i avtalsrörelsen. Det borde ha varit en utmärkt utgångspunkt för en uppgörelse«, säger SHR:s styrelse i sin kommentar.

Listan över vilka hotell och restauranger som i första hand berörs av en eventuell strejk hittar du här!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079