23948sdkhjf

Hotell- och restaurangavtal klart

Strejken är avblåst. I veckan träffade Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) och Hotell- och Restaurangfacket (HRF) ett treårigt av avtal som påverkar cirka 80 000 anställda i branschen.
Avtalet innebär bland annat att lönerna för vuxna heltidsanställda arbetstagare högst med 850, 825 respektive 800 kronor under de kommande tre åren. Ingen ska heller tjäna mindre än 15 856 kronor per månad första året. Ungdomars minimilöner och generella påslag ökas med 50 procent av de vuxnas.
»Restaurangbiträden, kockar, serveringspersonal, receptionister, städare och andra får nu trots allt de högsta löneförhöjningarna av alla som redan är klara med sina avtal. Samtidigt ligger höjningarna inom ramen för vad som är samhällsekonomiskt ansvarsfullt. Vi har också kommit en bit på vägen mot att göra det lättare att få tryggare anställning också i vår bransch«, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia.

Förhandlingarna har dragit ut på tiden och om avtal inte hade träffats skulle strejk ha utbrutit med start den 9 maj.
»Det är glädjande att arbetsfreden är räddad för de kommande tre åren, men det blev dyrt. Viktigt och positivt är att parterna kunnat enas om en rad ändringar i de allmänna villkoren som är värdefulla för att verksamheten ska kunna bedrivas smidigt utan fördyrande stelbenta avtalsvillkor«, säger SHR:s VD Mats Hulth.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078