23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Kontantfria krogar fixar krogfusk

I en debattartikel i Dagens Industri går restaurangföretaget SSP till attack mot det utbredda skattefusket i restaurangbranschen. Lösningen på problemet är simpel, menar företaget.

En minskad kontanthantering i krogbranschen leder automatiskt till sämre förutsättningar för svarta affärer, menar SSP, eftersom all annan typ av betalning registreras någonstans. I andra länder finns lagstiftning som innebär att restaurang- och cafégäster måste ta med sig kvitto när de lämnar restaurangen, men där går gränsen.



»Prioriteringen måste ligga i att göra det lättare för gästerna med kortinköp, inte tvinga fram ett nytt beteende«, säger SSP:s VD Lars Edengréen.





Följande åtgärder skulle komma åt krogfusket enligt SSP:



- Smidigare betalningssystem. Här finns många olika tekniker under utveckling. I England använder vissa caféer ett system som heter Wave and Pay. Det går ut på att gästerna viftar med sitt kort framför en detektor för att betala.



- Lägre inlösenavgifter från kortföretagen som gör kontanthantering dyrare än korthantering för krogarna.



- Regering och myndigheter behöver se över möjligheterna att främja kortbetalning vid köp på restauranger och caféer, det ligger i deras intresse eftersom Skatteverket beräknar att krogfusket kostar 15-20 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter.



BREAKING
{{ article.headline }}
0.062