23948sdkhjf

Smart fisk- och skaldjursval

När fiskbeståndet i våra egna vatten minskar, ökar importen av fisk- och skaldjur. Problemet med utfiske förskjuts, något som Världsnaturfonden WWF förklarar närmare i guiden ”Fisk till middag?”.
Idag är åtta av tio fiskar som äts i Sverige importerade. Den totala importen av fisk och skaldjur ökade med nästan 50 procent mellan 2000 och 2005, från 195 000 ton till 354 000 ton. En ökning som ger konsekvenser.

»Vi flyttar egentligen bara problemet med utfiskning, svartfiske och bifångster till andra delar av världen. Det vi behöver är en tydlig märkning av fisk som gör det möjligt att spåra den från fiskebåten till butiken, oavsett var fisken kommer ifrån«, säger Lars Kristofersom, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

På guidens röda lista över de mest hotade arterna som säljs i Sverige finns bland annat torsk, blåfenad tonfisk, hajar och ål. Nya fiskar på listan är marulk och rödspätta. Sej, strömming, skarpsill, skrubbskädda, musslor och insjöfiskar som abborre och den miljömärkta Hjälmargösen går däremot att äta med gott samvete. Det gäller även miljömärkta Alaska Pollock och svensk hummer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078