23948sdkhjf

Färre svartjobb på krogen

Lagen om personalliggare och de 12 000 kontroller Skatteverket genomfört har gett resultat. Redan efter tre månader har intäkter i form av arbetsgivaravgifter och skatter ökat. Bra, men lagen är otydlig, anser Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR).
Ungefär 25 procent av de företag som Skatteverket hittills har besökt, och som tidigare inte uppgett sig ha anställd personal, har nyregistrerat sig som arbetsgivare.
»Vi är positivt överraskade över att den nya lagen redan efter några månader har gett så stora effekter«, säger Conny Svensson, riksprojektledare på Skatteverket.

Men många företagare har känt osäkerhet i hur de ska hantera liggaren och det är ibland svårt att veta hur lagen ska tillämpas, menar SHR.
»Det är givetvis mycket positivt att det tillkommit ett kontrollinstrument som omedelbart visat sig ha god effekt mot svartekonomin, säger SHR:s VD Mats Hulth. Men våra medlemsföretag vill ha rimliga förutsättningar att kunna sköta sig utan höga administrativa kostnader och osäkerhet kring hanteringen. Ingen ska kunna åka dit för fusk för att man inte har fått adekvat information om hur man hanterar personalliggaren korrekt.«

Före årets slut planerar Skatteverket att hinna besöka 80 procent av alla restauranger och frisörer. Med restauranger avses även gatukök, kaféer, personalmatsalar, catering och centralkök.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125