»Ett av våra mål är att fler och fler restauranger ska satsa på utbildade sommelierer. Årets Sommelier ska uppmärksamma just en sommelier som jobbar på restaurangen, i matsalen«, säger Göran Klintberg, ordförande i Sommelierföreningen.
I juryn för Årets Sommelier sitter Andreas Larsson, nybliven världsmästare och sedan tidigare europamästare i sommellerie, Mischa Billing, lektor i måltidskunskap vid Grythyttans Restauranghögskola, Ulf Wagner, krögare på Basement i Göteborg, Göran Klintberg och Lina Wallentinson, RS chefredaktör.
»Restaurangbesöket är - eller ska vara - en helhetsupplevelse för gästen. Idag är fokus mycket större på maten än på matsalsarbetet och dryckerna. Vi hoppas att Årets Sommelier ska uppmärksamma vikten av matsalsarbetet och hanteringen av dryckerna«, säger Lina Wallentinson.
Priset kommer att delas ut under Interfoodmässan i Göteborg den 4-6 september.