23948sdkhjf

Sveriges spritmonopol hotat

EG-domstolen meddelade idag att det svenska förbudet mot privatimport av alkohol strider mot EG-rätten. Domen rör det så kallade Rosengrenmålet.
Bakgrunden till målet är att ett antal svenskar, bland andra Klas Rosengren, fick vin beslagtaget i tullen 2004. De hade beställt det via Internet från Spanien och skulle få det levererat till sig. Tullen tog vinet eftersom Rosengren och hans vänner inte hade tagit vinet med sig själva, så kallad reseinförsel.

Enligt domstolen är förbudet mot privatimport »en obefogad kvantitativ restriktion av den fria rörligheten för varor«. Förbudet är enligt domstolen inte proportionerligt och inte ändamålsenligt för att minska alkoholkonsumtionen och att skydda ungdomar mot alkoholens skadeverkningar.

Domstolen gör i sin slutliga dom en annan bedömning än vad generaladvokaten gjorde i sitt förslag till utlåtande i slutet av förra året.

Domstolen anser, till skillnad från generaladvokaten, att det svenska förbudet ska prövas mot reglerna om fri rörlighet för varor (artikel 28) och inte mot de regler som gäller för statliga monopol.

»Om det är så här så är jag väldigt glad. Nu står staten med byxorna nere, de har tagit en rövare att det här ska hålla i domstolen och gett sig på privatpersoner trots att det här har varit i grunden oklart. Och så ska man inte göra«, säger advokaten Ola Wiklund, som är ombud för många av de personer som importerat sprit över nätet genom Grupptalan för privatimport, till nyhetsbyrån TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094