23948sdkhjf

Lyft måltidens betydelse

I augusti får Högskolan i Kristianstad sin första professor i mat- och måltidskunskap. Maria Lennernäs heter hon och kommer närmast kommer från en tjänst på Svensk Mjölk.
Maria Lennernäs är hushållslärare i botten och har förutom Svensk Mjölk arbetat på bland annat Folkhälsoinstitutet, Livsmedelsverket och Uppsala universitet, där hon blev docent i näringslära 1998.

Tjänsten som professor i mat- och måltidskunskap har beteendevetenskaplig inriktning, vilket är av särskilt intresse för Maria Lennernäs.
»Det gör att jag även får inrikta mig på existensiella frågor kring mat. Jag är intresserad av vad som påverkar ätandet, till exempel olika psykologiska och kulturella faktorer, som av hur måltidernas näringsämnen påverkar kroppen«, förklarar hon.

Gastronomiprogrammet vid institutionen för mat- och måltidskunskap har fokus på att hitta gastronomi i vardagen. Något som enligt Maria Lennernäs har blivit allt viktigare i dagens 24-timmars samhälle.
»De som har gått Gastronomiprogrammet vid Högskolan i Kristianstad är inga kockar eller dietister utan de tillhör en ny yrkesgren som det ska bli spännande att få medverka till att marknadsföra. Det behövs människor med kunskap både om vad man behöver äta och om hela måltidsmiljön«.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079