23948sdkhjf

Kostråd för miljön

Mindre nötkött på tallriken. Det kan inom kort ingå i Livsmedelsverkets nationella kostråd som från och med nästa år ska ta hänsyn till matens miljö- och klimatpåverkan.
Livsmedelsverket och Jordbruksverket har inlett ett samarbete för att ta fram de nya kostråden, skriver Sveriges Radio. Och nötkött anses vara den största miljöboven bland våra livsmedel, ur produktionssynpunkt. Den totala köttkonsumtionen har ökat stadigt sedan början av 90-talet och är nu uppe i 43 kilo kött per person och år.

»Eftersom vi vet att maten vi äter bidrar till miljöförstöringen, är det viktigt att vi även ger råd om hur man kan äta för att påverka miljön så lite som möjligt«, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.

För ett antal år sedan tog Konsumentverket fram en modell för så kallad SMART-mat som är en typ av vägledning till hälsosamma och miljövänliga matval. Där föreslås bland annat att vi bör öka mängden ekologiskt kött, men ur klimatsynpunkt skiljer det sig inte från konventionellt kött.
»Metanutsläpp från nötkött är så dominerande att det sker även om det är ekologiskt«, säger Annika Carlsson, forskare på människans klimatpåverkan vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.296