23948sdkhjf

Krav på krogen vilseleder

Bönder och krögare kräver bojkott av Krav-märket, skriver Aftonbladet. »Reglerna är inte alls miljövänliga«, menar restaurangägaren Björn Stenbeck.
Kritiken riktar sig mot Krav:s bestämmelser för vad som krävs för att en krog ska bli Krav-märkt och därmed anses som mer miljövänlig. Kraven för lågt ställda, menar motståndarna. En lunchrestaurang till exempel behöver bara erbjuda en Krav-märkt rätt i veckan för att få använda märket.
»Resten av tiden kan de servera hur mycket utrotningshotad torsk och scampi de vill«, säger Björn Stenbeck, som driver Salt & Brygga i Malmö.

Det var tidigare självklart för Björn att Krav-märka restaurangen. Men när han ville använda ekologiska tomater från Köpenhamn sa Krav nej, eftersom de inte var godkända av organisationen. Att köpa tomater från Stockholm som transporterats flera mil hade däremot gått bra. För ett år sedan lämnade han Krav.

Krav bemöter kritiken på sin hemsida och skriver att »det står den som vill fritt att importera ekologiska livsmedel. För att sedan få dem Krav-märkta ska den som importerar eller för in livsmedel vara certifierad enligt Krav:s regler«.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063