23948sdkhjf

Finkrogarna frodas i Stockholm

Finkrog på finkrog etableras. Finns det gäster så det räcker till alla? Ökat affärsresande talar för det, liksom privatpersoners budget för utemåltider. Samtidigt svänger börsen.
»Vi kockar är nog inte så mycket affärsmän utan drivs av lusten att testa nya grejer. Vi sitter inte och analyserar marknaden, men märker av när ekonomin går bra«, säger Melker Andersson, en av krögarna bakom krogar som Fredsgatan 12, Kungsholmen, Grill – och som öppnar nya Le Rouge i Gamla stan under hösten. Planer finns också på att länka Le Rouge till Pontus Fritiofs nedlagda Pontus in the Greenhouse. Pontus Fritiof som nyligen öppnade ännu en självbetitlad restaurang på Brunnsgatan.

Mathias Dahlgren, senast från Bon Lloc, har haft sin namne restaurang vid Grand Hôtel öppen sedan maj månad och nästa år invigs Marcus Samuelssons Aquavit Stockholm vid Norra Bantorget. Gamla Victoria i Kungsträdgården med Roland Persson i köket har fått sig en rejäl ansiktslyftning och Djurgårdsbrunn har återuppstått med nya ägare. Räcker gästerna och deras pengar till? Ja, än så länge rullar ekonomin på. Och för varje år lägger svenskarna mer och mer av den disponibla inkomsten på mat och dryck utanför hemmet. Mellan 1996 och 2005 ökade till exempel den andelen från 16 till 22 procent.
»Sysselsättningen är hög, löneavtalen har varit bra och skattesänkningarna har ökat den disponibla inkomsten«, säger Björn Arnek, branschekonom på Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, SHR.

Björn Arnek är inte säker på att våra restaurangvanor har förändrats och blivit mer exklusiva, statistiken ger inget vettigt svar. Men Melker Andersson menar att andelen privatgäster på hans krogar ökat markant.
»Man går ut och unnar sig en middag med skattade pengar. Det leder till en roligare mix av gäster, säger han. Och efter den ekonomiska krisen i början av 90-talet har vi i branschen lärt oss att vara mer försiktiga innan vi investerar pengar i något nytt.«

Återstår att se om den senaste veckans börsras runtom i världen kommer att märkas av i matsalarna på Stockholms restauranger.

Källa: Svenska Dagbladet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062