23948sdkhjf

Grattis - Big Mac 40 år

Världens mest kända hamburgare på gott och ont får i dagarna sitt eget museum. Och skaparen Jim Delligatti blir staty på sin egen restaurang i Pennsylvania i USA, skriver Dagens Nyheter.
Lägg två nötfärsbiffar, specialsås, sallad, en skiva ost, saltgurka och lök mellan ett tredelat sesamfröbröd. Där har du det enkla receptet bakom McDonald’s succéhamburgare Big Mac.

Men med tiden har Big Mac blivit mer än en maträtt. Till exempel publicerar tidskriften The Economist sedan ett par år tillbaka ett årligt valutaindex där världens valutor jämförs med dollarn genom att använda priset på en Big Mac som gemensam nämnare. Enligt indexet är Tokyo den plats i världen en hungrig konsument lättast tjänar ihop pengar till en Big Mac. Där tar det tio minuter medan världsgenomsnittet ligger på 35 minuter, visar en undersökning som gjordes av den schweiziska banken UBS förra året.

I USA äts 550 miljoner Big Mac varje år och Jim Delligattis hamburgare går idag att köpa i över 100 länder. Delligatti själv är 89 år och firar snart 50 år som franchisetagare hos McDonald’s. Big Mac-museet invigs inom kort och ligger i anslutning till Delligattis restaurang.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062