23948sdkhjf

Priset styr hälsoval

Nio av tio svenskar väljer den hälsosamma lunchen – om priset skulle ligga 35 procent under genomsnittet. Lunchfrämjandet har undersökt våra lunchvanor.
»Det här pekar på att priset är ett kraftigt verktyg för att uppnå livsstilsförändringar«, säger Jan Borg, projektledare på Lunchfrämjandet, som vartannat år undersöker yrkesverksamma svenskars lunchvanor.

I år har undersökningen fokuserat på svenskars priskänslighet för nyttigare lunchalternativ samt tittat på hur lunchen påverkar folks matvanor resten av dagen. Resultaten visar bland annat att priset spelar en avgörande roll för om man väljer en nyttigare lunch eller inte. Och att åtta av tio som äter en rejäl lunch ofta väljer att äta en mindre middag eller ingen alls. En tredjedel av dem som väljer en nyttigare lunch äter i regel också mer hälsosamt till middag.
»Lunchen har en större påverkan på våra övriga matvanor än vi tidigare trott, säger Jan Borg. Därmed blir det viktigare för samhället att fokusera på vad och hur vi äter på lunchen.«

Några resultat av undersökningen:
- 8 av 10 skulle välja en hälsosammare lunch om priset var 25 procent lägre
- 9 av 10 skulle välja en hälsosammare lunch om priset var 35 procent lägre
- 87 procent anser att lunchen är viktig eller mycket viktig, jämfört med 82 procent för frukost och 75 procent för middag
- 8 av 10 äter en mindre middag eller ingen alls om de ätit en rejäl lunch
- 27 procent uppger att de också äter en hälsosam middag om de ätit en nyttigare lunch
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375