23948sdkhjf

Vildmarkskockar i -40 grader

Catrine Anderback och Kenneth Gjemmestad bjöd på älgtutte till efterätt - och blev Årets Vildmarkskockar 2007. Högklassig vildmarksmat serverad på ett naturligt och proffsigt sätt charmade juryn.
Catrine Anderback och Kenneth Gjemmestad äger och driver sedan 15 år The Silent Way i Umnäs, mittemellan Tärnaby och Storuman. De erbjuder exklusiva hundspannsturer på 6-16 dagar ut i vildmarken, där den kortaste turen kostar 23 000 kronor. Men Catrine och Kenneth är inte bara affärspartner, de är även ett par på riktigt och har två barn, 10 och 18 år.
»Vi är överväldigade och trodde aldrig att vi skulle vinna. De andra lagen verkade så starka och höll väldigt hög klass på sin matlagning. Att vi ens kom till final är stort bara det!« säger Catrine med tårar i ögonen och 20 000 kronor rikare.

Det vinnande upplägget hade tema ”Nordic wilderness on tour”. Till lunch lagades en dinkelgryta med renkött. Middagens inleddes med Cattes fräscha rödingsoppa, följt av älg med kantareller och så den omtalade älgtutten från Umnäs till dessert – helt enkelt en havrepannkaka med hallonkompott med en klick älgost toppad med ett hallon.
»Vår företagsidé är att hålla hög kvalitet på allt vi gör och maten är väldigt central. Men även om vi lagar trerätters gourmetmiddagar på kvällarna med vin och allt till är det just de extrema kontrasterna som våra gäster brukar minnas mest. Som när det är -40 grader ute och de får ett varmt hembakat tunnbröd med grillad souvas och potatissallad i till lunch ute«, fortsätter Catrine Anderback.

Nästan all mat som lagas under The Silent Ways hundspannsturer har jagats, fiskat, odlats eller plockats av paret. Så när en jurymedlem frågade vad de hade gjort med älgen efter att den skjutits svarade Kenneth:
»Ja, då tog vi hem den på fyrhjulingen«, varpå hans sambo Catrine förtydligade: »Vi har marinerat den«.

De fyra finalistparen hade till uppgift att laga en vandrarlunch på ett enlågigt Primuskök samt en trerätters gourmetmåltid över öppen eld. Juryn fäste extra vikt vid gestaltningen av måltidsupplevelsen, dess lokala förankring och användandet av ekologiska råvaror. Kristina Henriksson från Grythytte Quarn och Mäla Ekström från Hult Säteri kom på andra plats och en tredjeplacering blev det för Henrik Eriksson och Anders Sundberg, kockar på Loka Brunn.

Tävlingen gick av stapeln vid Sikfors Herrgård i Bergslagen den 22 september och arrangeras av Svenska Ekoturismföreningen och AB Måltidsupplevelser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063