23948sdkhjf

Leg-koll problem i baren

Kraftigt berusade personer får fortsätta beställa i var tredje bar och ungdomar kan dricka öl utan ålderskontroll. Det visar undersökningar från länsstyrelsen i Uppsala.
Projektet ”Ansvarsfull alkoholservering i Uppsala län” syftar till att minska våld och skador som kan relateras till alkoholkonsumtion på krogen. Ungdomar som alla fyllt 18 år fick i ena studien besöka 14 olika serveringsställen, både nattklubbar och restauranger, och beställa starköl i baren. I 64 procent av fallen kunde ungdomarna obehindrat beställa ölen utan ålderskontroll. Studien visar också att krogar med dörrvakter i allmänhet utför ålderskontroll och på så vis motverkar att ungdomar som inte har åldern inne beställer i baren.

I den andra studien har en skådespelare besökt 19 utvalda serveringsställen och spelat berusad för att testa om han trots detta kunde beställa en stor starköl. Majoriteten, 58 procent, av krogarna nekade att servera mannen.
»Det är inte några stora skillnader i resultat om man jämför med andra städer som gjort motsvarande mätningar«, berättar Susanne Halldén, projektledare vid länsstyrelsen i Uppsala. Uppföljande mätningar kommer att göras om ett par år och då kan också effekten av projektet börja utvärderas.«

Nästa steg i projektet är att utbilda krogpersonalen i ansvarsfull alkoholhantering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063