23948sdkhjf

Slut på gratisbox till glassen

Unilever, som äger GB-glass, måste betala 100 miljoner i vite om inte koncernen släpper in konkurrerande glassmärken i GB:s frysboxar. Det har Marknadsdomstolen beslutat.
Beslutet har föregåtts av en mångårig glassboxtvist mellan Unilever och franska Mars på olika marknader. Butiker har fått en glassbox gratis av Unilever om de bara säljer GB-glass. Men enligt Marknadsdomstolen måste det förfarandet upphöra senast den 1 mars nästa år. Berörda handlare ska också informeras om att de kan sälja andra glassmärken.

Snöbollen har satts i rullning efter att EU-domstolen i höstas slog fast att Unilevers frysboxavtal på Irland strider mot konkurrensrätten, och växer nu när bolaget förlorar tvister i land efter land. Men domen rör inte upp känslor på den svenska marknaden.
»Vi är nöjda med Marknadsdomstolens beslut. Vi anser att vi redan uppfyller villkoren i domen och att vi inte har någon exklusivitet i våra glassboxar längre«, säger Sandhya Forselius, informationschef hos Unilever Sverige.

Totalt rör det sig om 19 000 detaljister i Sverige som bara har en frysbox från GB, enligt koncernens juridiska ombud Johan Coyet på Mannheimer & Swartling.

Källa: Dagens Industri
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079