23948sdkhjf

Ängavallen bildar ålfond

På Ängavallen i Skåne blir det ingen ål på julbordet i år. Istället har man instiftat en fond med syfte att stödja projekt som främjar ålens tillväxt.
Det råder akut brist på ål i Europa, beräkningar visar att det för närvarande bara finns någon procent kvar av den återväxt som fanns för 40 år sedan.
»Vi kan inte som krögare hindra fisket, men vi kan minska efterfrågan genom att helt enkelt sluta köpa in och servera ål«, skriver Ängavallens vd Rolf Axel Nordström i ett uttalande.

Utöver detta har Ängavallen inrättat en ålfond. Till den avsätts 20 kronor för varje gäst som äter julbord på restaurangen, vilket kommer att ge ett totalt bidrag på cirka 100 000 kronor.

Fondpengarna ska delas ut till såväl svenska som utländska projekt som på ett långsiktigt hållbart sätt bidrar till ålens fortbestånd.

I fondens styrelse sitter bland annat Isabella Lövin, journalist och författare till boken ”Tyst hav”, som gav henne Stora Journalistpriset 2007.

Fler som avråder från ål
Ål är även uppsatt på EU:S, Artdatabankens och WWF:s lista över hotade arter.
»Läget för ålen är akut. Vi uppmanar restaurangbranschen att ta bort ålen från jultallrikarna«, säger WWF:s generalsekreratera Lasse Gustavsson till svt.se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062