23948sdkhjf

Prisades av Gastronomiska Akademien

Årets guldmedaljör är Magdalena Ribbing, folkvettsexpert, författare och pionjär som Dagens Nyheters hemliga krogbedömare under många år. Silvermedaljen går till Malin Söderström, matkreatör och krögare på alla museikrogarna på Skeppsholmen. Guldpennan tilldelades Eta Kroon, veteran på tidningen Allt om Mat och kokboksförfattare. De fem diplomen har gått till utvalda gastronomiska förkämpar på olika orter i Sverige.
Gastronomiska Akademien har sjutton namnkunniga ledamöter med kung Carl Gustaf i spetsen, och bland övriga professorerna Jan-Öjvind Swahn, Karin Johannisson, Stephan Rössner och Carl Jan Granqvist, författaren Niklas Rådström, kulturjournalisten Karsten Thurfjell, mathistorikern Gunilla Englund, skådespelare Peter Harryson, biskop Martin Lind och regissören och redaktören Hasse Alfredson.

Guldmedalj
Magdalena Ribbing, journalist och författare
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur.”
Silvermedalj
Malin Söderström, kock, matkreatör, restauratör, Stockholm
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur.”
Guldpenna
Eta Kroon, journalist, matskribent och författare, Stockholm
”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området.”
Diplom
Jan-Anders Jarebrand, Örtagård Öst, Jämtland
”för kreativ förädling av bär, frukt och sav som blir till russin, nektar, björkolja och mjöd.”
Diplom
Sivan Johansson, Sivans Osthandel,Vara
”för att i många år lagrat och lyft fram svenska ostar mer noga och längre än någon annan.”
Diplom
Ilona Miglavs, marinbiolog, Göteborgs Fiskauktion
”för en outtröttlig entusiasm och glädje i att förmedla kärlek till och kunskap om fisk och skaldjur till skolor och hem.”
Diplom
Marianne Svensson Landgren, Restaurant Pelikan, Stockholm
”för ett stycke levande restauranghistoria med miljö, kökstradition och matsedel som får såväl minnena som smaklökarna att glädjas.”
Diplom
Per Bengtsson, krögare, PM & Vänner, Växjö
”för spännande och nyskapande matupplevelser med råvaror från trakten.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062