Om glödlampor, konventionella lysrör och ventilationsaggregat skulle bytas ut mot energieffektiva produkter, kan hotell och restauranger spara 190 gigawattimmar el varje år. Det motsvarar en femtedel av elanvändningen inom hotell- och restaurangsektorn. Restauranger är en lokaltyp med hög elanvändning - den är lika hög nu som år 1990. Ändå har el till köksutrustning minskat i och med att exempelvis kyl, frys och diskmaskiner har blivit eleffektivare. Köksutrustning inklusive diskmaskiner och kökskyla står för hälften av den totala elanvändningen. Att totalanvändningen inte minskat beror på att i hotell och i restauranger är belysningen tänd 70 procent fler timmar än år 1990. Även i hotell är köksutrustning tillsammans med fläktar och belysning de dominerande användarna av el, närmare 60 procent av totala elanvändningen. – De största elanvändarna, ventilation och belysning, är även de som kan minska sin användning mest, säger Helen Magnusson, projektledare vid Energimyndigheten, och fortsätter: – Om alla glödlampor, konventionella lysrör och ventilationsaggregat skulle bytas ut skulle elanvändningen kunna minska med 20 procent eller 190 GWh under ett år. Det motsvarar el till 7 600 eluppvärmda villor.