Dackeskolan i Mjölby vann landets största kocktävling – Unga Ekokockar – efter en hård kamp mot fem andra skolor.
Segrarna får som första pris att under två dagar praktisera hos Svensk Kocklandslaget i samband med ett annat större kockarrangemang – Matlandskonferensen på Ölands Skördefest i slutet av september.
Unga Ekokockar är en ny tävling för elever på restaurangskolor. Sex tremannalag – från Växjö i söder till Lycksele i norr – tävlade med internationella tävlingsregler. En trerätters meny med hög andel ekologiskt och helst närproducerat var tävlingsuppgiften. Lagen kvalificerade sig via sex regionfinaler från Kristianstad i söder till Luleå i norr. Sammanlagt var över 100 elever varit med i uttagningen.
Tävlingen genomfördes på Stortorget i Växjö den 17 september och är KRAV-certifierad.
Unga Ekokockar arrangeras av Miljöresurs Linné i samverkan med Svenska Kockars Förening. Finansiering av detta jättearrangemang har skett från både privat och offentlig sektor.