Finalisterna klara till Restauranggalan – årets roligaste måndag
– Nu är det fest och tävling. Proffsen inom svensk restaurangbransch rör sig inte bara inom landets gränser, de röner framgångar även i stora internationella tävlingar. Senast tiden har Sverige fått en Europamästare sommelleri genom Arvid Rosengren, i San Remo och silver världsmästerskapen i Istanbul, för unga kockar genom Jimmi Eriksson, säger Lisbeth Rauden, chefredaktör R&S, Restauranger&Storkök.
– De är två av många som med insats av eget, blod svett och tårar sprider glans med zlatan-effekt över den svenska restaurangbranschen och varumärket Sverige. Att välja två finalister bland de nominerade har varit mycket svårt för alla jurygrupper. Att utse en vinnare av de två i finalen är nästan omöjligt. Spänningen är på topp. Det är äntligen dags för årets roligaste måndag, när branschen själv för en gångs skulle sitter till bords, säger Lisbeth Rauden.
Kategorierna som ingår i Restauranggalan har utvecklats för att bland annat sätta ljuset på nyskapande och tradition, team och individ, entreprenörskap och kunskap.
Unikt för denna gala är tävlingen Årets Servitör där de tävlande testas på både teori och praktik. Det senare visserligen i tävling men ändå ett verklighetsnära restaurang på scen. Tävlingen Årets Servitör pågår under dagen på Cirkus. Finalisterna tillkännages 16.30 och finalduellen börjar därefter.
Bland de nominerade märks bland annat Pontus Frithiof och Richard Constantinou i kategorin Årets Innovatör. De unga förmågorna uppmärksammas kategorin Årets Framtidslöfte där de två finalisterna är
Ulrika Ferlin, Mathias Dahlgren, Stockholm och Luqaz Ottosson, Lilla Bjers, Gotland.I Årets Krog står finalen mellan restaurangerna Ekstedt i Stockholm och Daniel Berlin, Skåne Tranås.
Årets Servitör
Olle Gren, Fredsgatan 12, Stockholm
André Frick, Cadierbaren Grand Hôtel, Stockholm
Anette Åsell, Gastrologik, Stockholm
Jerker Söderström, Båthuset Krog & Bar, Sigtuna
Max Callenberg, Swea Hof, Elite Plaza, Göteborg
Michaela Sarafati, Fredsgatan 12, Stockholm.
Årets Hälsokoncept
Restaurang Voltaire, Pub, Stockholm
Ichaicha, Stockholm
Årets Innovatör
Pontus Frithiof
Richard Constantinou
Årets Framtidslöfte
Ulrika Ferlin, Mathias Dahlgren, Stockholm
Luqaz Ottosson, Lilla Bjers, Gotland
Årets Smaksättare
Farang, Stockholm
BunBun Trucks, Stockholm
Årets Barkoncept
Tweed, Stockholm
Tjoget/ Linje Tio, Stockholm
Årets Journalisternas Kock
Rickard Waje
Tareq Taylor
Årets Krogmiljö
Dorsia Hotel & Restaurang, Göteborg
Oaxen Krog & Slip, Stockholm
Årets Hållbara Krog
Hvita Hjorten, Läckö Slott, Lidköping
Lilla Bjers Gårdskrog, Gotland
Årets Sommelier
Sören Polonius, F12, Stockholm
Niklas Rydstedt, Sjömagasinet, Göteborg
Årets Krog
Ekstedt, Stockholm,
Daniel Berlin, Skåne Tranås
Årets Leverantör
Grönsakshallen Sorunda
Skånemejerier
Årets Matsalsteam
Sjömagasinet, Göteborg
AG Restaurant, Stockholm
Årets Krögare
Stefan Karlsson, Fond Restaurang & Bar, Göteborg
Restauranggalan arrangeras av tidningen RS – Restauranger&Storkök i samarbete Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen och Sveriges Bartenders Gille. Övriga samarbetspartners är restaurangguiden Sveriges Bästa Bord, Gastronomi Sverige,
Chaîne des Rôtisseurs. Restaurangakademin och Restauranghögskolan Grythytte Akademi.