23948sdkhjf

Nu inleds unik rättegång mellan McDonald's och ex-franchisetagare

Tidigare franchisetagare hävdar att hon tvingades sälja sin restaurang till underpris. Nu kräver hon 4,5 miljoner av jätten McDonald's i en tvist om lojalitetsplikten. 

Under tisdagen inleds huvudförhandlingarna mellan Vesna Latific och McDonald's svenska verksamhet, som numera går under namnet Food Folk Sverige, FFA. Vesna Latific har yrkat på att kedjan är skyldig henne 4,55 miljoner kronor efter att hon tvingades sälja sin restaurang när hon inte fick ett förlängt franchiseavtal. Avtalet löpte ut under 2021. 

I och med att FFA dikterar villkoren vid en försäljning och väljer vilka som får köpa restaurangen kunde inte Vesna Latific sälja sin verksamhet till den rätta värderingen, utan tvingades sälja mycket billigare än de 9,3 miljoner som hon tyckte var skäligt, menar hon. 

– McDonald's bestämmer alla regler kring hur det går till vid försäljning. Så man blir trängd in i ett hörn. Man tvingas acceptera ett pris trots att värderingen säger något helt annat, säger Vesna Latific.

Anledningen till att hon tvingades gå med på ett underpris var att det bara fanns ett realistiskt alternativ bland de tre köparna som presenterades av FFA. Köparen kunde därmed utnyttja situationen med att göra en egen värdering som inte matchade med den som Vesna Latific fått ut när hon använt sig av den modell som FFA gett ut, hävdar hon.

Hon uppger även att kedjan vid andra tillfällen, som när hon själv köpte verksamheten, gått in och agerat mellanhand genom att köpa upp verksamheten och sälja den vidare. Men trots hennes begäran om en liknande lösning har de inte hörsammat några av hennes krav. 

– Målet handlar om lojalitetsplikten som en franchisegivare har enligt avtalet man skriver på. Ingen annan har någonsin kommit till rättegång för att pröva den trots att den är så stor och viktig. Jag har kollegor som varit i samma situation men som backat när man sett vad rättegångskostnaderna kan uppstiga till. Jag själv tycker att frågan är så pass viktig att den behöver prövas i svensk domstol, säger Vesna Latific och lägger till:

– Om en franchisegivare bestämmer alla regler och hur det ska gå till borde det också fungera åt andra håller, att man också har en lojalitetsplikt mot sin franchisetagare.

Efter att huvudförhandlingarna avslutats kommer det att troligtvis dröja ett par veckor innan domen faller.

– Jag förväntar mig såklart att vinna. Annars hade jag inte drivit den här processen, säger Vesna Latific.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063