23948sdkhjf

Delade upphandlingar kan få fler att leverera mat

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Det är fortfarande svårt att få in anbud från små och medelstora leverantörer när kommuner, landsting och staten köper in livsmedel och måltidstjänster. Detta trots att det handlar om en marknad som omfattar tio miljarder kronor om året. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

Många kostchefer i offentlig verksamhet vill köpa från mindre leverantörer för att inte vara för starkt beroende av det fåtal aktörer som i dag dominerar marknaden. Trots detta upplever de problem, det är för få små och medelstora leverantörer av livsmedel och måltidstjänster som lämnar anbud. Och detta gäller en mycket stor marknad. Det offentliga köper in livsmedel och måltidstjänster för tio miljarder årligen, pengar som går till att servera tre miljoner måltider varje dag.

– För att stärka konkurrensen och för att sätta press på leverantörerna att hålla en hög kvalitet ser vi gärna fler aktörer på marknaden. Vi ger nu ett antal råd till offentliga inköpare som kan hjälpa dem att få in fler anbud när de gör upphandlingar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

I Konkurrensverkets rapport ”Offentlig upphandling av mat” ges ett antal tips till offentliga inköpare av mat. Några exempel:
• Dela upphandlingar i mindre kontrakt baserat på till exempel produktgrupper
• Undvika krav på att leverantören ska sköta distribution
• Minska och underlätta administrationen för anbudslämnare.

I rapporten redovisas ny statistik och nya uppgifter från bland annat kostchefer i kommuner, landsting och staten. Då visar det sig bland annat att många kostchefer upplever problem med att leverantörerna under avtalsperioden byter ut produkter och höjer priser utöver vad som avtalats. Dessutom upplevs det som svårt för upphandlande myndigheter att ställa krav som gör att man får exakt den mat de vill ha. En effektiv uppföljning av avtal kan säkerställa att rätt varor och tjänster levereras.

Antalet anbud per upphandling är också litet jämfört med andra branscher. Vid upphandlingar av livsmedel lämnas det in i genomsnitt 1,9 anbud, och vid upphandling av måltidstjänster 2,2 anbud. Vid offentlig upphandling i allmänhet lämnas det in cirka 4,5 anbud per upphandling.

Grossistmarknaden för livsmedel är starkt dominerad av två stora aktörer, och marknaden för måltidstjänster av tre stora.

– En stärkt konkurrens på marknaden skulle vara bra för alla skolbarn, sjuka och äldre som äter den mat som köps in av det offentliga. Fler aktörer bör ges chansen att konkurrera om de tio miljarder som kommuner, landsting och staten lägger på mat. Det bidrar till höjd kvalitet och kostnadseffektivitet, säger Dan Sjöblom.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Arkiv

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.168