Delade upphandlingar kan få fler att leverera mat

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Det är fortfarande svårt att få in anbud från små och medelstora leverantörer när kommuner, landsting och staten köper in livsmedel och måltidstjänster. Detta trots att det handlar om en marknad som omfattar tio miljarder kronor om året. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

Många kostchefer i offentlig verksamhet vill köpa från mindre leverantörer för att inte vara för starkt beroende av det fåtal aktörer som i dag dominerar marknaden. Trots detta upplever de problem, det är för få små och medelstora leverantörer av livsmedel och måltidstjänster som lämnar anbud. Och detta gäller en mycket stor marknad. Det offentliga köper in livsmedel och måltidstjänster för tio miljarder årligen, pengar som går till att servera tre miljoner måltider varje dag.

– För att stärka konkurrensen och för att sätta press på leverantörerna att hålla en hög kvalitet ser vi gärna fler aktörer på marknaden. Vi ger nu ett antal råd till offentliga inköpare som kan hjälpa dem att få in fler anbud när de gör upphandlingar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

I Konkurrensverkets rapport ”Offentlig upphandling av mat” ges ett antal tips till offentliga inköpare av mat. Några exempel:
• Dela upphandlingar i mindre kontrakt baserat på till exempel produktgrupper
• Undvika krav på att leverantören ska sköta distribution
• Minska och underlätta administrationen för anbudslämnare.

I rapporten redovisas ny statistik och nya uppgifter från bland annat kostchefer i kommuner, landsting och staten. Då visar det sig bland annat att många kostchefer upplever problem med att leverantörerna under avtalsperioden byter ut produkter och höjer priser utöver vad som avtalats. Dessutom upplevs det som svårt för upphandlande myndigheter att ställa krav som gör att man får exakt den mat de vill ha. En effektiv uppföljning av avtal kan säkerställa att rätt varor och tjänster levereras.

Antalet anbud per upphandling är också litet jämfört med andra branscher. Vid upphandlingar av livsmedel lämnas det in i genomsnitt 1,9 anbud, och vid upphandling av måltidstjänster 2,2 anbud. Vid offentlig upphandling i allmänhet lämnas det in cirka 4,5 anbud per upphandling.

Grossistmarknaden för livsmedel är starkt dominerad av två stora aktörer, och marknaden för måltidstjänster av tre stora.

– En stärkt konkurrens på marknaden skulle vara bra för alla skolbarn, sjuka och äldre som äter den mat som köps in av det offentliga. Fler aktörer bör ges chansen att konkurrera om de tio miljarder som kommuner, landsting och staten lägger på mat. Det bidrar till höjd kvalitet och kostnadseffektivitet, säger Dan Sjöblom.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Sibylla öppnade i Lund

Ny restaurang på stationen.

Norska pizzajätten öppnade i Gävle

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Lämnar vd-posten på Operakällaren

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Vegansk snabbmat på Fältöversten

Nyhetsbrev

Sommelierer i Nord- och Sydamerika gör upp

Arkiv

De vill förbättra folkhälsan med hotellsamarbete

Duon bakom hälsobloggen och podden Food Pharmacy samarbetar med hotellkedja.

Vuxenglass

Baileys samarbetar med Stockholmsbaserad glassproducent och lanserar glassmaker och glassbil för vuxna.

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Ny ordförande för Fiskbranschen

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.118