Allt om Årets Kock 2016 Jimmi Eriksson

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Nu är nog Lilla Ego den Årets Kock-tätaste krogen i Stockholm. Till de tidigare vinnarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms sällar sig nu ännu en av krogens kockar Jimmi Eriksson. I artikeln finns recept på vinnarmaten och fakta om Jimmi Eriksson. Foto: Per- Erik Berglund

Jimmi Eriksson var semifinalist i Årets kock 2013 och vann Årets unga kock 2013. Samma år tog han silver i världsfinalen av tävlingen Årets Unga Kock. Han är därmed svensk mästare i professionell matlagning.

Huvudråvaran i tävlingsrätt 1 var odlad norsk hälleflundra och norsk kungskrabba. Tävlingsrätt 2 bestod av rådjurssadel från sydöstra Sverige. Den färdiga rätten på tallrik skulle bestå av minst 50 procent grönsaker.

Vid prisceremonin på Annexet i Stockholm fick Jimmi Eriksson ta emot mejerimedaljen i guld av H.K.H. Prins Carl Philip i närvaro av Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, Hanna Halpern VD Årets Kock och Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987 och juryns ordförande.

Juryns motivering:
Med rötterna i den svenska traditionen men i ett nutida utförande.

Mejerimedaljen i silver gick till Johan Backeus, Aveqia och i brons till David Lundqvist, Gute Grill och Bar.

Fakta:

Född: 1987
Bosatt: Gustavsberg
Uppväxt: Kungsängen
Tidigare arbetsplatser: Pontus, Stockholm. Utomlands i Medelhavet på privata båtar och i London. Restaurang Jonas, Stockholm.
Meriter vid tidigare matlagningstävlingar: Två semifinaler i Årets Kock 2013 och 2014 samt sista chansen 2014, vann Årets unga Kock 2013, 2:a internationella unga kock i Istanbul.
Filosofin bakom Jimmis matlagning: Hitta bra smakkombinationer och konsistenser. Hitta höga smaker i de råvaror som jag arbetar med, få ut så mycket som möjligt av råvaran, enkelhet med finess.
Inspiration i skapandet av tävlingsrätt och recept: Inspireras av kollegor och chefer/mentorer.
Kockförebild: Elena Arzak, Arzak, San Sebastian, Spanien samt Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008 och Daniel Räms, Årets Kock 2013

Norsk hälleflundra recept Jimmi Eriksson

Svenskt råddjur recept Jimmi Eriksson


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.134