23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Allt om Årets Kock 2016 Jimmi Eriksson

Nu är nog Lilla Ego den Årets Kock-tätaste krogen i Stockholm. Till de tidigare vinnarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms sällar sig nu ännu en av krogens kockar Jimmi Eriksson. I artikeln finns recept på vinnarmaten och fakta om Jimmi Eriksson. Foto: Per- Erik Berglund

Jimmi Eriksson var semifinalist i Årets kock 2013 och vann Årets unga kock 2013. Samma år tog han silver i världsfinalen av tävlingen Årets Unga Kock. Han är

därmed svensk mästare i professionell matlagning.





Huvudråvaran i tävlingsrätt 1 var odlad norsk hälleflundra och norsk kungskrabba. Tävlingsrätt 2 bestod av rådjurssadel från sydöstra Sverige. Den färdiga rätten på tallrik skulle bestå av minst 50 procent grönsaker.





Vid prisceremonin på Annexet i Stockholm fick Jimmi Eriksson ta emot mejerimedaljen i guld av H.K.H. Prins Carl Philip i närvaro av Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, Hanna Halpern VD Årets Kock och Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987 och juryns ordförande.





Juryns motivering:

Med rötterna i den svenska traditionen men i ett nutida utförande.





Mejerimedaljen i silver gick till Johan Backeus, Aveqia och i brons till David Lundqvist, Gute Grill och Bar.





Fakta:





Född:

1987



Bosatt:

Gustavsberg



Uppväxt:

Kungsängen



Tidigare arbetsplatser:

Pontus, Stockholm. Utomlands i Medelhavet på privata båtar och i London. Restaurang Jonas, Stockholm.



Meriter vid tidigare matlagningstävlingar:

Två semifinaler i Årets Kock 2013 och 2014 samt sista chansen 2014, vann Årets unga Kock 2013, 2:a internationella unga kock i Istanbul.



Filosofin bakom Jimmis matlagning:

Hitta bra smakkombinationer och konsistenser. Hitta höga smaker i de råvaror som jag arbetar med, få ut så mycket som möjligt av råvaran, enkelhet med finess.



Inspiration i skapandet av tävlingsrätt och recept: Inspireras av kollegor och chefer/mentorer.



Kockförebild:

Elena Arzak, Arzak, San Sebastian, Spanien samt Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008 och Daniel Räms, Årets Kock 2013





Norsk hälleflundra recept Jimmi Eriksson



Svenskt råddjur recept Jimmi Eriksson
BREAKING
{{ article.headline }}
0.089