23948sdkhjf

Inget kryphål för kryp som mat

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Livsmedelsverket säger nej till försäljning av insekter.

Livsmedelsverket meddelade idag att de står fast vid beslutet om försäljning av insekter som mat inte är tillåtet i Sverige. Beslutet kommer kort efter att Finland valt att tillåta hela insekter som livsmedel och bara fem dagar efter att en branschorganisation för insekter bildats i Sverige.

Läs också: Regeringen vill förenkla hanteringen av vildsvinskött

– Livsmedelsverkets uppdrag är att arbeta för att ingen ska bli sjuk av maten, samtidigt som vi vill hjälpa företagen att göra rätt. Eftersom intentionen med EUs lagstiftning är så tydlig har vi valt att inte öppna upp för några alternativa tolkningar – konsumentens hälsa och säkerhet går först, säger Annica Sohlström, generaldirektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Den nystartade organisationen Insektsföretagen är besvikna över beslutet.

– Vi är mycket förvånande naturligtvis över det här beslutet, vi anser att vi har haft en mycket produktiv dialog med livsmedelsverket. Och med anledning av att flera europeiska länder och framförallt andra nordiska länder tillåtit hela insekter är vi förvånande över att de nu gjort en sån här tolkning, säger Ellen Gellerbrant, talesperson för den nya organisationen Insektsföretagen till Fri Köpenskap.

Försäljning av insekter är formellt inte tillåtet inom EU men olika länder har valt att tolka lagen olika, vilket är ett av skälen till att Finland tillåtit insekter. Beroende på om insekter klassas som ”ny” mat eller inte utgör skillnaden för om de tillåts eller ej.

Läs också: Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

Ny lagstiftning från EU kommer nu från och med årsskiftet att förtydliga reglerna vilket innebär att ”kryphålet” kring insekter försvinner. Det innebär att i de länder som har tillåtit insekter kommer förbudet även att gälla i framtiden. Samtidigt som de företag som sålt insekter i de länderna får en frist fram tills 2019 – en frist som även insektsföretagare i Sverige hade hoppats på att uppnå men som nu alltså inte blir av.

– Jag har en haft en dialog med många av medlemsföretagen under dagen. Det här har varit avgörande för många om de skulle kunna stanna i Sverige överhuvudtaget. Det vi förmodligen kommer att se de närmaste veckorna är att många kommer ta beslutet att flytta utomlands eller lägga ner. Som det ser ut nu är det omöjligt att driva företag med insekter.

För att kunna sälja insekter som mat kommer det fortsättningsvis att krävas en särskild ansökan till EU, en process som fått mycket kritik på grund av de höga kostnaderna som det innebär.

Livsmedelsverket säger att de vill ha en fortsatt dialog med insektsföretagen och stötta dem när den nya EU-förordningen träder i kraft och bjuder även in Insektsföretagen till ett nytt möte i januari.

– Det välkomnar vi givetvis, vi kommer inte kunna ha en dialog kring de frågor som varit viktiga för oss under hösten. Däremot kommer det att komma upp frågetecken om det nya regelverket och hur ansökningar kan göras på bästa sätt och där hoppas vi att Livsmedelsverket kan vara ett stöd för oss, säger Ellen Gellerbrant.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

80 recept och 70 tips i Paul Svenssons Rädda maten-bok

Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

3 kvinnor och 21 män i Årets kock-kvalet

Snabbmatskedjan först med svenskt Amazon Go-koncept

Trendig salladsbar till Hyllie

Blir fjärde Holy Greens-restaurangen i Malmö.

Nyhetsbrev

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Arkiv

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137