23948sdkhjf

Inget kryphål för kryp som mat

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Livsmedelsverket säger nej till försäljning av insekter.

Livsmedelsverket meddelade idag att de står fast vid beslutet om försäljning av insekter som mat inte är tillåtet i Sverige. Beslutet kommer kort efter att Finland valt att tillåta hela insekter som livsmedel och bara fem dagar efter att en branschorganisation för insekter bildats i Sverige.

Läs också: Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

– Livsmedelsverkets uppdrag är att arbeta för att ingen ska bli sjuk av maten, samtidigt som vi vill hjälpa företagen att göra rätt. Eftersom intentionen med EUs lagstiftning är så tydlig har vi valt att inte öppna upp för några alternativa tolkningar – konsumentens hälsa och säkerhet går först, säger Annica Sohlström, generaldirektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Den nystartade organisationen Insektsföretagen är besvikna över beslutet.

– Vi är mycket förvånande naturligtvis över det här beslutet, vi anser att vi har haft en mycket produktiv dialog med livsmedelsverket. Och med anledning av att flera europeiska länder och framförallt andra nordiska länder tillåtit hela insekter är vi förvånande över att de nu gjort en sån här tolkning, säger Ellen Gellerbrant, talesperson för den nya organisationen Insektsföretagen till Fri Köpenskap.

Försäljning av insekter är formellt inte tillåtet inom EU men olika länder har valt att tolka lagen olika, vilket är ett av skälen till att Finland tillåtit insekter. Beroende på om insekter klassas som ”ny” mat eller inte utgör skillnaden för om de tillåts eller ej.

Läs också: Glutamat ska begränsas av EU

Ny lagstiftning från EU kommer nu från och med årsskiftet att förtydliga reglerna vilket innebär att ”kryphålet” kring insekter försvinner. Det innebär att i de länder som har tillåtit insekter kommer förbudet även att gälla i framtiden. Samtidigt som de företag som sålt insekter i de länderna får en frist fram tills 2019 – en frist som även insektsföretagare i Sverige hade hoppats på att uppnå men som nu alltså inte blir av.

– Jag har en haft en dialog med många av medlemsföretagen under dagen. Det här har varit avgörande för många om de skulle kunna stanna i Sverige överhuvudtaget. Det vi förmodligen kommer att se de närmaste veckorna är att många kommer ta beslutet att flytta utomlands eller lägga ner. Som det ser ut nu är det omöjligt att driva företag med insekter.

För att kunna sälja insekter som mat kommer det fortsättningsvis att krävas en särskild ansökan till EU, en process som fått mycket kritik på grund av de höga kostnaderna som det innebär.

Livsmedelsverket säger att de vill ha en fortsatt dialog med insektsföretagen och stötta dem när den nya EU-förordningen träder i kraft och bjuder även in Insektsföretagen till ett nytt möte i januari.

– Det välkomnar vi givetvis, vi kommer inte kunna ha en dialog kring de frågor som varit viktiga för oss under hösten. Däremot kommer det att komma upp frågetecken om det nya regelverket och hur ansökningar kan göras på bästa sätt och där hoppas vi att Livsmedelsverket kan vara ett stöd för oss, säger Ellen Gellerbrant.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158