23948sdkhjf

Inget kryphål för kryp som mat

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Livsmedelsverket säger nej till försäljning av insekter.

Livsmedelsverket meddelade idag att de står fast vid beslutet om försäljning av insekter som mat inte är tillåtet i Sverige. Beslutet kommer kort efter att Finland valt att tillåta hela insekter som livsmedel och bara fem dagar efter att en branschorganisation för insekter bildats i Sverige.

Läs också: Livsmedelsverket ratar GMO-märkning

– Livsmedelsverkets uppdrag är att arbeta för att ingen ska bli sjuk av maten, samtidigt som vi vill hjälpa företagen att göra rätt. Eftersom intentionen med EUs lagstiftning är så tydlig har vi valt att inte öppna upp för några alternativa tolkningar – konsumentens hälsa och säkerhet går först, säger Annica Sohlström, generaldirektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Den nystartade organisationen Insektsföretagen är besvikna över beslutet.

– Vi är mycket förvånande naturligtvis över det här beslutet, vi anser att vi har haft en mycket produktiv dialog med livsmedelsverket. Och med anledning av att flera europeiska länder och framförallt andra nordiska länder tillåtit hela insekter är vi förvånande över att de nu gjort en sån här tolkning, säger Ellen Gellerbrant, talesperson för den nya organisationen Insektsföretagen till Fri Köpenskap.

Försäljning av insekter är formellt inte tillåtet inom EU men olika länder har valt att tolka lagen olika, vilket är ett av skälen till att Finland tillåtit insekter. Beroende på om insekter klassas som ”ny” mat eller inte utgör skillnaden för om de tillåts eller ej.

Läs också: Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

Ny lagstiftning från EU kommer nu från och med årsskiftet att förtydliga reglerna vilket innebär att ”kryphålet” kring insekter försvinner. Det innebär att i de länder som har tillåtit insekter kommer förbudet även att gälla i framtiden. Samtidigt som de företag som sålt insekter i de länderna får en frist fram tills 2019 – en frist som även insektsföretagare i Sverige hade hoppats på att uppnå men som nu alltså inte blir av.

– Jag har en haft en dialog med många av medlemsföretagen under dagen. Det här har varit avgörande för många om de skulle kunna stanna i Sverige överhuvudtaget. Det vi förmodligen kommer att se de närmaste veckorna är att många kommer ta beslutet att flytta utomlands eller lägga ner. Som det ser ut nu är det omöjligt att driva företag med insekter.

För att kunna sälja insekter som mat kommer det fortsättningsvis att krävas en särskild ansökan till EU, en process som fått mycket kritik på grund av de höga kostnaderna som det innebär.

Livsmedelsverket säger att de vill ha en fortsatt dialog med insektsföretagen och stötta dem när den nya EU-förordningen träder i kraft och bjuder även in Insektsföretagen till ett nytt möte i januari.

– Det välkomnar vi givetvis, vi kommer inte kunna ha en dialog kring de frågor som varit viktiga för oss under hösten. Däremot kommer det att komma upp frågetecken om det nya regelverket och hur ansökningar kan göras på bästa sätt och där hoppas vi att Livsmedelsverket kan vara ett stöd för oss, säger Ellen Gellerbrant.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Arkiv

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Från Sturehof till Taverna Brillo

Hon byter jobb inom Svenska Brasserier och blir restaurangchef på restaurangen vid Stureplan.

Hotell ingår samarbete med Foodloopz

Så ska Clarion Hotel Stockholm minska matsvinnet.

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Götgatsbacken för burgerkedja

Wallmans Group tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.203