Inget kryphål för kryp som mat

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Livsmedelsverket säger nej till försäljning av insekter.

Livsmedelsverket meddelade idag att de står fast vid beslutet om försäljning av insekter som mat inte är tillåtet i Sverige. Beslutet kommer kort efter att Finland valt att tillåta hela insekter som livsmedel och bara fem dagar efter att en branschorganisation för insekter bildats i Sverige.

Läs också: Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

– Livsmedelsverkets uppdrag är att arbeta för att ingen ska bli sjuk av maten, samtidigt som vi vill hjälpa företagen att göra rätt. Eftersom intentionen med EUs lagstiftning är så tydlig har vi valt att inte öppna upp för några alternativa tolkningar – konsumentens hälsa och säkerhet går först, säger Annica Sohlström, generaldirektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Den nystartade organisationen Insektsföretagen är besvikna över beslutet.

– Vi är mycket förvånande naturligtvis över det här beslutet, vi anser att vi har haft en mycket produktiv dialog med livsmedelsverket. Och med anledning av att flera europeiska länder och framförallt andra nordiska länder tillåtit hela insekter är vi förvånande över att de nu gjort en sån här tolkning, säger Ellen Gellerbrant, talesperson för den nya organisationen Insektsföretagen till Fri Köpenskap.

Försäljning av insekter är formellt inte tillåtet inom EU men olika länder har valt att tolka lagen olika, vilket är ett av skälen till att Finland tillåtit insekter. Beroende på om insekter klassas som ”ny” mat eller inte utgör skillnaden för om de tillåts eller ej.

Läs också: Glutamat ska begränsas av EU

Ny lagstiftning från EU kommer nu från och med årsskiftet att förtydliga reglerna vilket innebär att ”kryphålet” kring insekter försvinner. Det innebär att i de länder som har tillåtit insekter kommer förbudet även att gälla i framtiden. Samtidigt som de företag som sålt insekter i de länderna får en frist fram tills 2019 – en frist som även insektsföretagare i Sverige hade hoppats på att uppnå men som nu alltså inte blir av.

– Jag har en haft en dialog med många av medlemsföretagen under dagen. Det här har varit avgörande för många om de skulle kunna stanna i Sverige överhuvudtaget. Det vi förmodligen kommer att se de närmaste veckorna är att många kommer ta beslutet att flytta utomlands eller lägga ner. Som det ser ut nu är det omöjligt att driva företag med insekter.

För att kunna sälja insekter som mat kommer det fortsättningsvis att krävas en särskild ansökan till EU, en process som fått mycket kritik på grund av de höga kostnaderna som det innebär.

Livsmedelsverket säger att de vill ha en fortsatt dialog med insektsföretagen och stötta dem när den nya EU-förordningen träder i kraft och bjuder även in Insektsföretagen till ett nytt möte i januari.

– Det välkomnar vi givetvis, vi kommer inte kunna ha en dialog kring de frågor som varit viktiga för oss under hösten. Däremot kommer det att komma upp frågetecken om det nya regelverket och hur ansökningar kan göras på bästa sätt och där hoppas vi att Livsmedelsverket kan vara ett stöd för oss, säger Ellen Gellerbrant.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

EM-silver till Sverige i Bocuse

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.13