23948sdkhjf

Han blev Årets unga kock

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Henric Herbertsson från restaurang SK Mat & Människor i Göteborg är Årets unga kock 2018. Han ska nu tävla i världsfinalen i Taiwan i höst.

Henric Herbertsson från SK Mat & Människor i Göteborg korades till Årets unga kock 2018, arrangerad av Chaîne des Rôtisseurs, vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola på måndagskvällen. Han blev silvermedaljör i tävlingen 2016.

I konkurrens med fem andra finalister tillagade han en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg, komponerad av kocken  Andreas Edlund och Chaîne des Rôtisseurs Consellier Culinaire Catarina Offe, med anka och röding som huvudingredienser.

Övriga finalister var Viktor Arabzadeh från Swedish Taste i Göteborg, William Brittsjö från Oaxen Krog och Marcus Forsberg från Oaxen Slip i Stockholm, Fabian Olli Johansson från Rot på Gotland samt  Philip Lindgren från Stadshuskällaren i Stockholm.

Henric Herbertsson går nu vidare till Chaîne des Rôtisseurs världsfinal i Taiwan i september där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare.

Juryns motivering löd;
”En varierande meny utförd med säkert handlag och med stor målmedvetenhet. En meny med klassiskt hantverk serverad med modern touch. Allt detta tillsammans gav den bästa smaken.”

Läs också: Dags för VM för unga kockar

Henrics Herbertssons segermeny bestod av förrätten
med dillbakad röding med bakad purjolök, purjosot, dillkräm, brynt smörvinegrett och syrlig gurka. 

Huvudrätten var stekt ankbröst, krispigt lår, jordärtskockskräm med syrad grädde, brysselkål, anksky och libbsticka samt en dessert som bestod av chokladkräm med hasselnötter, maräng, stekt sockerkaka, ljummen ananaskompott, apelsinsorbet och körvel.


På andra plats i tävlingen kom Philip Lindgren från Stadshuskällaren i Stockholm och på tredje plats Fabian Olli Johansson som till vardags arbetar på restaurang Rot på Gotland.

Fabian Olli Johansson tilldelades även Köksjuryns pris, ett pris som delas ut sedan ett par år och som baseras på köksarbetet, samt Publikens pris efter en röstning bland gästerna på den efterföljande middagen.

I juryn satt Kurt Weid, Johan Andersson, Cajsa Johansson, Jimmi Eriksson, Christina Möller, Monica Sander, Carl Wachtmeister, Lars Sunekvist, Lena Eriksson, Henrik Norström och Björn Persson.

Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går vidare till världsfinalen i Taiwan i september där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare. Tävlingen är en viktig del av Chaîne des Rötisseurs verksamhet och har arrangerats sedan 1976. 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nyhetsbrev

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Arkiv

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Ny Brisket & Friends-krog med egen öl

Prisade krögare tar sitt grillkoncept till Stockholms city.

30-40 nya restauranger i McDonald's femårsplan

Menigo omorganiserar och varslar

Här öppnar Max-restaurang nummer 122

Etablerar sig i Västervik – och snart öppnar den första restaurangen på Södermalm.

Framstående kvinnor inom gastronomi prisade

Vinnare i nio kategorier tog emot pris på Stellagalan.

1

Ny krogguide för vegetarianer

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Svampgruvan i Kiruna stängs

Ny vd på Circle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.106