23948sdkhjf

Han blev Årets unga kock

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Henric Herbertsson från restaurang SK Mat & Människor i Göteborg är Årets unga kock 2018. Han ska nu tävla i världsfinalen i Taiwan i höst.

Henric Herbertsson från SK Mat & Människor i Göteborg korades till Årets unga kock 2018, arrangerad av Chaîne des Rôtisseurs, vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola på måndagskvällen. Han blev silvermedaljör i tävlingen 2016.

I konkurrens med fem andra finalister tillagade han en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg, komponerad av kocken  Andreas Edlund och Chaîne des Rôtisseurs Consellier Culinaire Catarina Offe, med anka och röding som huvudingredienser.

Övriga finalister var Viktor Arabzadeh från Swedish Taste i Göteborg, William Brittsjö från Oaxen Krog och Marcus Forsberg från Oaxen Slip i Stockholm, Fabian Olli Johansson från Rot på Gotland samt  Philip Lindgren från Stadshuskällaren i Stockholm.

Henric Herbertsson går nu vidare till Chaîne des Rôtisseurs världsfinal i Taiwan i september där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare.

Juryns motivering löd;
”En varierande meny utförd med säkert handlag och med stor målmedvetenhet. En meny med klassiskt hantverk serverad med modern touch. Allt detta tillsammans gav den bästa smaken.”

Läs också: Dags för VM för unga kockar

Henrics Herbertssons segermeny bestod av förrätten
med dillbakad röding med bakad purjolök, purjosot, dillkräm, brynt smörvinegrett och syrlig gurka. 

Huvudrätten var stekt ankbröst, krispigt lår, jordärtskockskräm med syrad grädde, brysselkål, anksky och libbsticka samt en dessert som bestod av chokladkräm med hasselnötter, maräng, stekt sockerkaka, ljummen ananaskompott, apelsinsorbet och körvel.


På andra plats i tävlingen kom Philip Lindgren från Stadshuskällaren i Stockholm och på tredje plats Fabian Olli Johansson som till vardags arbetar på restaurang Rot på Gotland.

Fabian Olli Johansson tilldelades även Köksjuryns pris, ett pris som delas ut sedan ett par år och som baseras på köksarbetet, samt Publikens pris efter en röstning bland gästerna på den efterföljande middagen.

I juryn satt Kurt Weid, Johan Andersson, Cajsa Johansson, Jimmi Eriksson, Christina Möller, Monica Sander, Carl Wachtmeister, Lars Sunekvist, Lena Eriksson, Henrik Norström och Björn Persson.

Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går vidare till världsfinalen i Taiwan i september där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare. Tävlingen är en viktig del av Chaîne des Rötisseurs verksamhet och har arrangerats sedan 1976. 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Arkiv

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Från Sturehof till Taverna Brillo

Hon byter jobb inom Svenska Brasserier och blir restaurangchef på restaurangen vid Stureplan.

Hotell ingår samarbete med Foodloopz

Så ska Clarion Hotel Stockholm minska matsvinnet.

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Götgatsbacken för burgerkedja

Wallmans Group tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135