Han blev Årets unga kock

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Henric Herbertsson från restaurang SK Mat & Människor i Göteborg är Årets unga kock 2018. Han ska nu tävla i världsfinalen i Taiwan i höst.

Henric Herbertsson från SK Mat & Människor i Göteborg korades till Årets unga kock 2018, arrangerad av Chaîne des Rôtisseurs, vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola på måndagskvällen. Han blev silvermedaljör i tävlingen 2016.

I konkurrens med fem andra finalister tillagade han en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg, komponerad av kocken  Andreas Edlund och Chaîne des Rôtisseurs Consellier Culinaire Catarina Offe, med anka och röding som huvudingredienser.

Övriga finalister var Viktor Arabzadeh från Swedish Taste i Göteborg, William Brittsjö från Oaxen Krog och Marcus Forsberg från Oaxen Slip i Stockholm, Fabian Olli Johansson från Rot på Gotland samt  Philip Lindgren från Stadshuskällaren i Stockholm.

Henric Herbertsson går nu vidare till Chaîne des Rôtisseurs världsfinal i Taiwan i september där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare.

Juryns motivering löd;
”En varierande meny utförd med säkert handlag och med stor målmedvetenhet. En meny med klassiskt hantverk serverad med modern touch. Allt detta tillsammans gav den bästa smaken.”

Läs också: Dags för VM för unga kockar

Henrics Herbertssons segermeny bestod av förrätten
med dillbakad röding med bakad purjolök, purjosot, dillkräm, brynt smörvinegrett och syrlig gurka. 

Huvudrätten var stekt ankbröst, krispigt lår, jordärtskockskräm med syrad grädde, brysselkål, anksky och libbsticka samt en dessert som bestod av chokladkräm med hasselnötter, maräng, stekt sockerkaka, ljummen ananaskompott, apelsinsorbet och körvel.


På andra plats i tävlingen kom Philip Lindgren från Stadshuskällaren i Stockholm och på tredje plats Fabian Olli Johansson som till vardags arbetar på restaurang Rot på Gotland.

Fabian Olli Johansson tilldelades även Köksjuryns pris, ett pris som delas ut sedan ett par år och som baseras på köksarbetet, samt Publikens pris efter en röstning bland gästerna på den efterföljande middagen.

I juryn satt Kurt Weid, Johan Andersson, Cajsa Johansson, Jimmi Eriksson, Christina Möller, Monica Sander, Carl Wachtmeister, Lars Sunekvist, Lena Eriksson, Henrik Norström och Björn Persson.

Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går vidare till världsfinalen i Taiwan i september där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare. Tävlingen är en viktig del av Chaîne des Rötisseurs verksamhet och har arrangerats sedan 1976. 



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Sibylla öppnade i Lund

Ny restaurang på stationen.

Norska pizzajätten öppnade i Gävle

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Lämnar vd-posten på Operakällaren

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Vegansk snabbmat på Fältöversten

Nyhetsbrev

Sommelierer i Nord- och Sydamerika gör upp

Arkiv

De vill förbättra folkhälsan med hotellsamarbete

Duon bakom hälsobloggen och podden Food Pharmacy samarbetar med hotellkedja.

Vuxenglass

Baileys samarbetar med Stockholmsbaserad glassproducent och lanserar glassmaker och glassbil för vuxna.

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Ny ordförande för Fiskbranschen

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.145