23948sdkhjf

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

En välmeriterad kock tog hem segern i Årets unga kock som avgjordes på måndagskvällen: Fabian Olli Johansson, Restaurang Rot, Gotland.

Förra årets kom han trea i Årets unga kock. 2015 segrade han i Årets unga ekokock. På senaste R&S Restauranggalan i oktober 2018 fick han utmärkelsen Årets framtidslöfte.

Läs också: Dags för VM för unga kockar

Fem andra finalister kämpade under måndagen på Stockholms Hotell- och Restaurangskola med att skapa en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg med rödtunga och rådjur som huvudingredienser.

Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går vidare till världsfinalen i Calgary, Kanada, i september i år där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare.

Juryns motivering: En kreativ meny med en elegant, smakrik förrätt och en årstidsanpassad rustik huvudrätt. Desserten innehöll alla genomtänkta komponenter som varmt-kallt, sött-syrligt och mjukt-krispigt till fulländning. Den tävlande har utnyttjat tiden väl och med bra hantverk skapat en magisk meny.

På andra plats kom Jimmi Nilsson, Grand Hotel, Saltsjöbaden, och på tredje plats Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers, Gotland.

Läs också: Han blev Årets unga kock

Följande kockar deltog i årets final: Eskil Bondsäter, Allegrine, Stockholm Ebba Hallström, Swedish Taste, Göteborg Fabian Olli Johanson, Rot, Gotland Anton Levin, Stadshuskällaren, Stockholm Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers , Gotland Jimmy Nilsson, Grand Hotel, Saltsjöbaden

Fabians segermeny: * Brödstekt rödtunga med vinägersyrad broccoli, gurka och skummig smörvelouté

* Örtstekt rådjurssadel med halstrat rådjurshjärta, helbakad rotselleri, friterade flower sprouts och rödvinssky

* Karamelliserad plommonkaka med rostade hasselnötter, chokladglass och blodapelsin

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – och en fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nyhetsbrev

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Arkiv

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Rökt och grillat på krogveteranernas nya restaurang

Stjärnkrögare flyttar in i toppen på nytt landmärke

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Årets kock-vinnare startar eget med nytt koncept

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Foodstock – Ekstedts nya gastronomifestival

Fjäderholmarna blir matmecka under två sommardagar.

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.102