23948sdkhjf

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

En välmeriterad kock tog hem segern i Årets unga kock som avgjordes på måndagskvällen: Fabian Olli Johansson, Restaurang Rot, Gotland.

Förra årets kom han trea i Årets unga kock. 2015 segrade han i Årets unga ekokock. På senaste R&S Restauranggalan i oktober 2018 fick han utmärkelsen Årets framtidslöfte.

Läs också: Dags för VM för unga kockar

Fem andra finalister kämpade under måndagen på Stockholms Hotell- och Restaurangskola med att skapa en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg med rödtunga och rådjur som huvudingredienser.

Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går vidare till världsfinalen i Calgary, Kanada, i september i år där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare.

Juryns motivering: En kreativ meny med en elegant, smakrik förrätt och en årstidsanpassad rustik huvudrätt. Desserten innehöll alla genomtänkta komponenter som varmt-kallt, sött-syrligt och mjukt-krispigt till fulländning. Den tävlande har utnyttjat tiden väl och med bra hantverk skapat en magisk meny.

På andra plats kom Jimmi Nilsson, Grand Hotel, Saltsjöbaden, och på tredje plats Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers, Gotland.

Läs också: Han blev Årets unga kock

Följande kockar deltog i årets final: Eskil Bondsäter, Allegrine, Stockholm Ebba Hallström, Swedish Taste, Göteborg Fabian Olli Johanson, Rot, Gotland Anton Levin, Stadshuskällaren, Stockholm Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers , Gotland Jimmy Nilsson, Grand Hotel, Saltsjöbaden

Fabians segermeny: * Brödstekt rödtunga med vinägersyrad broccoli, gurka och skummig smörvelouté

* Örtstekt rådjurssadel med halstrat rådjurshjärta, helbakad rotselleri, friterade flower sprouts och rödvinssky

* Karamelliserad plommonkaka med rostade hasselnötter, chokladglass och blodapelsin

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135