23948sdkhjf

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

En välmeriterad kock tog hem segern i Årets unga kock som avgjordes på måndagskvällen: Fabian Olli Johansson, Restaurang Rot, Gotland.

Förra årets kom han trea i Årets unga kock. 2015 segrade han i Årets unga ekokock. På senaste R&S Restauranggalan i oktober 2018 fick han utmärkelsen Årets framtidslöfte.

Läs också: Dags för VM för unga kockar

Fem andra finalister kämpade under måndagen på Stockholms Hotell- och Restaurangskola med att skapa en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg med rödtunga och rådjur som huvudingredienser.

Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går vidare till världsfinalen i Calgary, Kanada, i september i år där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare.

Juryns motivering: En kreativ meny med en elegant, smakrik förrätt och en årstidsanpassad rustik huvudrätt. Desserten innehöll alla genomtänkta komponenter som varmt-kallt, sött-syrligt och mjukt-krispigt till fulländning. Den tävlande har utnyttjat tiden väl och med bra hantverk skapat en magisk meny.

På andra plats kom Jimmi Nilsson, Grand Hotel, Saltsjöbaden, och på tredje plats Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers, Gotland.

Läs också: Han blev Årets unga kock

Följande kockar deltog i årets final: Eskil Bondsäter, Allegrine, Stockholm Ebba Hallström, Swedish Taste, Göteborg Fabian Olli Johanson, Rot, Gotland Anton Levin, Stadshuskällaren, Stockholm Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers , Gotland Jimmy Nilsson, Grand Hotel, Saltsjöbaden

Fabians segermeny: * Brödstekt rödtunga med vinägersyrad broccoli, gurka och skummig smörvelouté

* Örtstekt rådjurssadel med halstrat rådjurshjärta, helbakad rotselleri, friterade flower sprouts och rödvinssky

* Karamelliserad plommonkaka med rostade hasselnötter, chokladglass och blodapelsin

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.106