23948sdkhjf

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

En välmeriterad kock tog hem segern i Årets unga kock som avgjordes på måndagskvällen: Fabian Olli Johansson, Restaurang Rot, Gotland.

Förra årets kom han trea i Årets unga kock. 2015 segrade han i Årets unga ekokock. På senaste R&S Restauranggalan i oktober 2018 fick han utmärkelsen Årets framtidslöfte.

Läs också: Dags för VM för unga kockar

Fem andra finalister kämpade under måndagen på Stockholms Hotell- och Restaurangskola med att skapa en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg med rödtunga och rådjur som huvudingredienser.

Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går vidare till världsfinalen i Calgary, Kanada, i september i år där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare.

Juryns motivering: En kreativ meny med en elegant, smakrik förrätt och en årstidsanpassad rustik huvudrätt. Desserten innehöll alla genomtänkta komponenter som varmt-kallt, sött-syrligt och mjukt-krispigt till fulländning. Den tävlande har utnyttjat tiden väl och med bra hantverk skapat en magisk meny.

På andra plats kom Jimmi Nilsson, Grand Hotel, Saltsjöbaden, och på tredje plats Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers, Gotland.

Läs också: Han blev Årets unga kock

Följande kockar deltog i årets final: Eskil Bondsäter, Allegrine, Stockholm Ebba Hallström, Swedish Taste, Göteborg Fabian Olli Johanson, Rot, Gotland Anton Levin, Stadshuskällaren, Stockholm Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers , Gotland Jimmy Nilsson, Grand Hotel, Saltsjöbaden

Fabians segermeny: * Brödstekt rödtunga med vinägersyrad broccoli, gurka och skummig smörvelouté

* Örtstekt rådjurssadel med halstrat rådjurshjärta, helbakad rotselleri, friterade flower sprouts och rödvinssky

* Karamelliserad plommonkaka med rostade hasselnötter, chokladglass och blodapelsin

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Nyhetsbrev

Ungas matval styrs av värderingar

Arkiv

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.161