23948sdkhjf

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

En välmeriterad kock tog hem segern i Årets unga kock som avgjordes på måndagskvällen: Fabian Olli Johansson, Restaurang Rot, Gotland.

Förra årets kom han trea i Årets unga kock. 2015 segrade han i Årets unga ekokock. På senaste R&S Restauranggalan i oktober 2018 fick han utmärkelsen Årets framtidslöfte.

Läs också: Årets unga kock korad

Fem andra finalister kämpade under måndagen på Stockholms Hotell- och Restaurangskola med att skapa en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg med rödtunga och rådjur som huvudingredienser.

Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går vidare till världsfinalen i Calgary, Kanada, i september i år där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare.

Juryns motivering: En kreativ meny med en elegant, smakrik förrätt och en årstidsanpassad rustik huvudrätt. Desserten innehöll alla genomtänkta komponenter som varmt-kallt, sött-syrligt och mjukt-krispigt till fulländning. Den tävlande har utnyttjat tiden väl och med bra hantverk skapat en magisk meny.

På andra plats kom Jimmi Nilsson, Grand Hotel, Saltsjöbaden, och på tredje plats Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers, Gotland.

Läs också: Han blev Årets unga kock

Följande kockar deltog i årets final: Eskil Bondsäter, Allegrine, Stockholm Ebba Hallström, Swedish Taste, Göteborg Fabian Olli Johanson, Rot, Gotland Anton Levin, Stadshuskällaren, Stockholm Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers , Gotland Jimmy Nilsson, Grand Hotel, Saltsjöbaden

Fabians segermeny: * Brödstekt rödtunga med vinägersyrad broccoli, gurka och skummig smörvelouté

* Örtstekt rådjurssadel med halstrat rådjurshjärta, helbakad rotselleri, friterade flower sprouts och rödvinssky

* Karamelliserad plommonkaka med rostade hasselnötter, chokladglass och blodapelsin

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063