De prisades av White Guide

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

På måndagskvällen korade guiden årets bästa restauranger, restaurangupplevelser och matdestinationer.

Årets Bästa Restaurang och även Årets Bästa Serviceupplevelse är enligt White Guide 2018 nyöppnade Frantzén på Klara Norra kyrkogata i Stockholm. Årets Stjärnskott blev Ichi i Stockholm medan priset Årets Banbrytare tilldelades Mathias Dahlgrens Rutabaga i Stockholm.

Årets Merroir Award gick till restauranger Unn och Tak i Stockholm. Terroir Award förärades Sav i Tygelsjö utanför Malmö medan priset för Årets Hållbara Gastronomi för andra året i rad gick till Volt i Stockholm.

Årets Dryckesupplevelse gick till vinbaren Folii i Stockholm medan Årets Hjärtekrog tilldelades Björn Perssons krog Familjen i Göteborg.

Nytt för i år är priset Årets Ljudmiljö som gick till Taverna Brillo i Stockholm. Priset delas ut i samarbete med Hörselskadades förening i Stockholm och tilldelas den restaurang som bäst arbetat med att få till en god akustik.

 Staden Falkenberg tilldelades priset Årets Värt en Resa med motivationen att entusiastiska matentreprenörer gjort staden till en spännande matdestination.

- Den svenska matkulturen har utvecklats snabbt de senaste åren – de krogar som inte hänger med kommer ofelbart att halka ner på listorna. Vi ser också med glädje att allt fler krogar är föredömen i samhället när det gäller ekologi, hållbarhet och återbruk, säger Mikael Mölstad, en av grundarna till White Guide.

Även om White Guide inte anser att att några gigantiska gastronomiska steg tagits i Sverige så menar man att restaurangkulturen har utvecklats väl och att Sverige erbjuder sociala och roliga krogar att umgås på.

Av 800 testade restauranger kvalificerade sig 600 till årets upplaga av restaurangguiden.

Mer om: White Guide


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Nyhetsbrev

Här är finalisterna i Årets Kock

Här är det åtta kockarna som är vidare till finaltävlingarna i september.

Arkiv

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Svensk kock ny toppchef på Singapore Airlines

Styrelseledamot av Svenska Kockars Förening och Food & Beverage Manager på Thanda Group har fått en ny tjänst som executive chef på Singapore Airlines.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Norrmejerier: Brist på Västerbottensost

EM-silver till Sverige i Bocuse

Restaurangerna fortsätter att öka

Besöksrekord för Vegomässan

Med 5 600 besökare och 106 utställare blev helgens arrangemang i Nacka Strandsmässan den största Vegomässan hittills.

Ska möta flexitarianen

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Destilleriet får tillstånd för att dubbla

Kockar möts och skapar i ny dokumentär

Niklas Ekstedt leder nya Viaplay-serien Four Hands Menu.

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Värmeslag på krogen
Krögare mitt i stan

Thåström tillbaka på systemet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158