Salico tar över anläggning från Martin och Servera

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Grossistens produktionsanläggning i Hässleholm var olönsam – nu överlåter man den istället till Greenfood-bolaget Salico. Samtidigt skrivs ett avtal, där Salico står för produktion och leverans av färdigskurna färska grönsaker till Martin och Servera.

Frukt- och gröntkoncernen Greenfoods dotterbolag Salico växer när man i april tar över en produktionsanläggning från Martin och Servera. De bägge parterna ingår samtidigt i ett avtal, där Salico nu kommer att producera färdigskurna och packade grönsaker för grossisten.

Det rör sig alltså inte om ett köp, utan Salico flyttar in i fastigheten i Hässleholm och får ta över produktionsutrustningen – vilket inkluderar både helautomatiska processlinjer för färdigskurna grönsaker och en nybyggd packanläggning.

Anläggningen tillhörde tidigare det Martin och Servera-ägda bolaget RP Frukt, som i höstas förra året delades i två. Då gick grossistverksamheten in under Grönsakshallen Sorunda, ett annat bolag inom koncernen, medan tillhörande produktionsanläggning gick in under Martin och Servera.

Men enligt Martin och Servera har anläggningen sedan start dragits med ekonomiska utmaningar, något man inte lyckats vända.

Läs också: De öppnar Sveriges längsta salladsbar

– Martin och Servera vill bli av med de kostnader den olönsamma anläggningen driver och valde därför att göra en överenskommelse om överlåtelse med Salico, skriver Christina Gezelius, informationschef för Martin och Servera, till Food Supply.

Flyttar successivt in mer
För Salico innebär det att man utökar sin kapacitet, något man behövde göra, säger Greenfood Fresh cuts (där Salico ingår) affärsområdeschef Björn Johansson till Food Supply.

– Dessutom hade vi ingen packanläggning och behövde det också. Vi hade en gammal, omodern tidigare som vi sålde. Nu har vi möjlighet att få ta del av en helt nybyggd packanläggning och väldigt moderna lokaler, så att vi kan ta fram en bra färdigprodukt. Då passar det bra in för vår del också, säger Ted Stenshed, affärsområdeschef för Greenfood Fresh produce.

Avtalet som samtidigt knyts betyder att Salico kommer fortsätta att förse Martin och Servera med färdigskurna färska grönsaker, delvis det som redan produceras på anläggningen. Framöver kommer man tillsammans med Martin och Servera också att utveckla sortimentet.

Läs också: Tidigare Picadeli-vd tar över Polfärskt

Det innebär att Martin och Servera blir en av kunderna som får produkter från anläggningen, men det är inte den enda kunden, utan man riktar sig mot alla som är intresserade.

– Vi kommer successivt flytta in annat som vi tycker är lämpligt att producera. Vi har lite olika maskinförutsättningar på de olika anläggningarna. Här finns helautomatiska processlinjer för färdigskurna grönsaker. Sen finns det även ytterligare ytor som man kan utveckla och bygga vidare på. Det är en stor fördel för oss, säger Björn Johansson till Food Supply.

Jämför med stor europeisk marknad
Utifrån de behov man ser från de olika kunderna kommer man att vidareutveckla sortimentet, och man ser också att marknaden växer mycket i Norden generellt.

– Det är bara att titta på hur utvecklingen har skett i Europa – om du tittar på färdigskurna, färska grönsaker så representerar det 20-25 procent av försäljningen i detaljhandeln i dag. I Sverige är vi kanske uppemot 7-8 procent i dagsläget. Det finns en potential att växa här och det tror jag också kommer att hända, säger Björn Johansson.

I dagsläget betyder övertagandet av produktionsanläggningen i Hässleholm att Greenfood fortsatt expanderar i Norden. Enligt Björn Johansson växer man också i Danmark samt Finland, där Salico sedan tidigare har en fabrik. Målsättningen framöver är att behålla en bra position i takt med att kategorin ökar.

– Sen får man arbeta mycket med innovation – man får inte glömma att det är väldigt innovationsdrivet det här. Konsumenten vill inte köpa samma produkt hela tiden, utan vill ha en variation. Det får vi jobba mycket med, både bakåt i ledet med odlare och sen hela vägen ut till förpackningstekniker, säger Björn Johansson till Food Supply.

Greenfood-koncernen, i vilken även Picadeli ingår i, finns i dag representerade i sju länder. Senaste tillskottet av marknad skedde i januari, när man genom affärsområdet Fresh produce etablerade ett kontor i Nederländerna. Bland andra företag som finns inom koncernen syns Ewerman, Wrapsons och Ahlström Factory.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.184