23948sdkhjf

Salico tar över anläggning från Martin och Servera

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Grossistens produktionsanläggning i Hässleholm var olönsam – nu överlåter man den istället till Greenfood-bolaget Salico. Samtidigt skrivs ett avtal, där Salico står för produktion och leverans av färdigskurna färska grönsaker till Martin och Servera.

Frukt- och gröntkoncernen Greenfoods dotterbolag Salico växer när man i april tar över en produktionsanläggning från Martin och Servera. De bägge parterna ingår samtidigt i ett avtal, där Salico nu kommer att producera färdigskurna och packade grönsaker för grossisten.

Det rör sig alltså inte om ett köp, utan Salico flyttar in i fastigheten i Hässleholm och får ta över produktionsutrustningen – vilket inkluderar både helautomatiska processlinjer för färdigskurna grönsaker och en nybyggd packanläggning.

Anläggningen tillhörde tidigare det Martin och Servera-ägda bolaget RP Frukt, som i höstas förra året delades i två. Då gick grossistverksamheten in under Grönsakshallen Sorunda, ett annat bolag inom koncernen, medan tillhörande produktionsanläggning gick in under Martin och Servera.

Men enligt Martin och Servera har anläggningen sedan start dragits med ekonomiska utmaningar, något man inte lyckats vända.

Läs också: Tidigare Picadeli-vd tar över Polfärskt

– Martin och Servera vill bli av med de kostnader den olönsamma anläggningen driver och valde därför att göra en överenskommelse om överlåtelse med Salico, skriver Christina Gezelius, informationschef för Martin och Servera, till Food Supply.

Flyttar successivt in mer
För Salico innebär det att man utökar sin kapacitet, något man behövde göra, säger Greenfood Fresh cuts (där Salico ingår) affärsområdeschef Björn Johansson till Food Supply.

– Dessutom hade vi ingen packanläggning och behövde det också. Vi hade en gammal, omodern tidigare som vi sålde. Nu har vi möjlighet att få ta del av en helt nybyggd packanläggning och väldigt moderna lokaler, så att vi kan ta fram en bra färdigprodukt. Då passar det bra in för vår del också, säger Ted Stenshed, affärsområdeschef för Greenfood Fresh produce.

Avtalet som samtidigt knyts betyder att Salico kommer fortsätta att förse Martin och Servera med färdigskurna färska grönsaker, delvis det som redan produceras på anläggningen. Framöver kommer man tillsammans med Martin och Servera också att utveckla sortimentet.

Läs också: Picadeli prisade på fransk gala

Det innebär att Martin och Servera blir en av kunderna som får produkter från anläggningen, men det är inte den enda kunden, utan man riktar sig mot alla som är intresserade.

– Vi kommer successivt flytta in annat som vi tycker är lämpligt att producera. Vi har lite olika maskinförutsättningar på de olika anläggningarna. Här finns helautomatiska processlinjer för färdigskurna grönsaker. Sen finns det även ytterligare ytor som man kan utveckla och bygga vidare på. Det är en stor fördel för oss, säger Björn Johansson till Food Supply.

Jämför med stor europeisk marknad
Utifrån de behov man ser från de olika kunderna kommer man att vidareutveckla sortimentet, och man ser också att marknaden växer mycket i Norden generellt.

– Det är bara att titta på hur utvecklingen har skett i Europa – om du tittar på färdigskurna, färska grönsaker så representerar det 20-25 procent av försäljningen i detaljhandeln i dag. I Sverige är vi kanske uppemot 7-8 procent i dagsläget. Det finns en potential att växa här och det tror jag också kommer att hända, säger Björn Johansson.

I dagsläget betyder övertagandet av produktionsanläggningen i Hässleholm att Greenfood fortsatt expanderar i Norden. Enligt Björn Johansson växer man också i Danmark samt Finland, där Salico sedan tidigare har en fabrik. Målsättningen framöver är att behålla en bra position i takt med att kategorin ökar.

– Sen får man arbeta mycket med innovation – man får inte glömma att det är väldigt innovationsdrivet det här. Konsumenten vill inte köpa samma produkt hela tiden, utan vill ha en variation. Det får vi jobba mycket med, både bakåt i ledet med odlare och sen hela vägen ut till förpackningstekniker, säger Björn Johansson till Food Supply.

Greenfood-koncernen, i vilken även Picadeli ingår i, finns i dag representerade i sju länder. Senaste tillskottet av marknad skedde i januari, när man genom affärsområdet Fresh produce etablerade ett kontor i Nederländerna. Bland andra företag som finns inom koncernen syns Ewerman, Wrapsons och Ahlström Factory.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Couet och Thureson satsar på mat med bröd

Dos Gringos ut och Manufacture in när matscenen i Ringens köpcentrum förnyas.

Värsta yrkesgruppen att servera

De är bäst på att rädda mat

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Nyhetsbrev

Sologäster välkomnas till Oaxen

Arkiv

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.113