23948sdkhjf

Cafékedja i konkurs

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Runt 2014 nådde cafékedjan Barista sin topp med totalt 19 caféer i landet, varav åtta i Malmö – därefter började antalet minska. Under förra året petade kedjans styrelse både vd och flera andra chefer, och satsade på att göra om alla caféer till franchiseenheter.

I oktober 2017 inledde man ett försök att rekonstruera bolaget, vilket man då förklarade med att ekonomin varit i obalans under flera år. Nu rapporterar Sydsvenskan att försöket misslyckats och att Barista begärt sig själva i konkurs.

I dag finns totalt tio caféer kvar, varav fyra är i egen regi. Tre av dessa är i Stockholm och ett i Lund. Resterande sex är franchiseenheter, fördelade över Malmö (där kedjan först grundades 2006), Kalmar, Lund och Uppsala.

Enligt styrelseordföranden är en hårdnande konkurrens en av anledningarna till konkursen, då fler kedjor satsat på kravmärkning och hållbarhet i sina fokus.

Läs också: Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

– Det har skett ett skifte på marknaden. Espresso House, Wayne's och Joe and the juice – alla satsar hårt. Vi har haft ett unikt sätt att fokusera på det etiska och hållbara. Men då betalar man också lite högre kostnader för produktinköp och så vidare, säger Martin Frölander till tidningen.

Läs också: Tex mex-kedjan Panamigas i konkurs

Konkursförvaltaren kommer nu driva vidare kedjan, som i dagsläget har omkring 40 anställda, i jakt på en köpare.

I slutet av 2016 satsade kedjan på att få in kapital genom investeringar via crowdfunding – när emissionen stängde hade drygt 1 600 personer investerat i kedjan, som därmed fick in 21 miljoner kronor i kapital. Det talades då om ett svenskt rekord i crowdfunding.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Foodora i samarbete med Instagram

Klart med ny vd för Restaurangakademien

Svensk sprit tog hem guld i USA

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Nyhetsbrev

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Arkiv

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125