23948sdkhjf

Cafékedja i konkurs

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Runt 2014 nådde cafékedjan Barista sin topp med totalt 19 caféer i landet, varav åtta i Malmö – därefter började antalet minska. Under förra året petade kedjans styrelse både vd och flera andra chefer, och satsade på att göra om alla caféer till franchiseenheter.

I oktober 2017 inledde man ett försök att rekonstruera bolaget, vilket man då förklarade med att ekonomin varit i obalans under flera år. Nu rapporterar Sydsvenskan att försöket misslyckats och att Barista begärt sig själva i konkurs.

I dag finns totalt tio caféer kvar, varav fyra är i egen regi. Tre av dessa är i Stockholm och ett i Lund. Resterande sex är franchiseenheter, fördelade över Malmö (där kedjan först grundades 2006), Kalmar, Lund och Uppsala.

Enligt styrelseordföranden är en hårdnande konkurrens en av anledningarna till konkursen, då fler kedjor satsat på kravmärkning och hållbarhet i sina fokus.

Läs också: Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

– Det har skett ett skifte på marknaden. Espresso House, Wayne's och Joe and the juice – alla satsar hårt. Vi har haft ett unikt sätt att fokusera på det etiska och hållbara. Men då betalar man också lite högre kostnader för produktinköp och så vidare, säger Martin Frölander till tidningen.

Läs också: Fler hotell och restauranger i konkurs

Konkursförvaltaren kommer nu driva vidare kedjan, som i dagsläget har omkring 40 anställda, i jakt på en köpare.

I slutet av 2016 satsade kedjan på att få in kapital genom investeringar via crowdfunding – när emissionen stängde hade drygt 1 600 personer investerat i kedjan, som därmed fick in 21 miljoner kronor i kapital. Det talades då om ett svenskt rekord i crowdfunding.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Panini släpper Amazon Go-koncept: ”Först på marknaden”

Paninis nya Grab and go-koncept ska ta matkedjan in i den tekniska framtiden.

Trendig salladsbar till Hyllie

Blir fjärde Holy Greens-restaurangen i Malmö.

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Nyhetsbrev

Ny marknadschef för Årets kock

Arkiv

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11