23948sdkhjf

Cafékedja i konkurs

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Runt 2014 nådde cafékedjan Barista sin topp med totalt 19 caféer i landet, varav åtta i Malmö – därefter började antalet minska. Under förra året petade kedjans styrelse både vd och flera andra chefer, och satsade på att göra om alla caféer till franchiseenheter.

I oktober 2017 inledde man ett försök att rekonstruera bolaget, vilket man då förklarade med att ekonomin varit i obalans under flera år. Nu rapporterar Sydsvenskan att försöket misslyckats och att Barista begärt sig själva i konkurs.

I dag finns totalt tio caféer kvar, varav fyra är i egen regi. Tre av dessa är i Stockholm och ett i Lund. Resterande sex är franchiseenheter, fördelade över Malmö (där kedjan först grundades 2006), Kalmar, Lund och Uppsala.

Enligt styrelseordföranden är en hårdnande konkurrens en av anledningarna till konkursen, då fler kedjor satsat på kravmärkning och hållbarhet i sina fokus.

Läs också: Fler hotell och restauranger i konkurs

– Det har skett ett skifte på marknaden. Espresso House, Wayne's och Joe and the juice – alla satsar hårt. Vi har haft ett unikt sätt att fokusera på det etiska och hållbara. Men då betalar man också lite högre kostnader för produktinköp och så vidare, säger Martin Frölander till tidningen.

Läs också: Fler än fyrtio nya caféer

Konkursförvaltaren kommer nu driva vidare kedjan, som i dagsläget har omkring 40 anställda, i jakt på en köpare.

I slutet av 2016 satsade kedjan på att få in kapital genom investeringar via crowdfunding – när emissionen stängde hade drygt 1 600 personer investerat i kedjan, som därmed fick in 21 miljoner kronor i kapital. Det talades då om ett svenskt rekord i crowdfunding.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.168