Han är årets Pizzabagare

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Sommarpizza gav vinst på Pizza-SM

Efter en spännande semifinal i Pizza-SM på Gastronord där sju pizzabagare reducerades ner till fyra finalister står det nu klart att Amir Bozaghian från Vezzo i Umeå lagade årets bästa pizza.

Läs också: Dubbla medaljer i juice- och smoothie-SM

– Det känns helt underbart, bästa känslan någonsin jag har jobbat med det här länge men det finns fortfarande så mycket kvar att bli bättre på så jag vill nog vara med nästa år också. Det här är en svår konst som handlar om att balansera råvaror rätt, en komplex utmaning, säger han.

Vinnarpizzan kallas för "Estate" - sommar på italienska och består av mozzarella, ost från Oviken, potatis, lammkorv, vindelrökt sidfläsk, sparris, ugnsbakad lök, ramslök, citroncreme, krasse 

Hur kom du på den här pizzan?

– Jag tänkte rätt länge på vad mitt bidrag skulle vara och kom att tänka på vad man har när man står ute vid grillen och lagar mat, råvaror som kött, korv och potatis. Det var då jag bestämde mig för att göra en sommarpizza, säger Amir Bozaghian.

Finalisterna tävlade med två pizzor, en egenkomponerad kreation samt en klassisk margherita bestående av tomater, basilika, ost, salt och olivolja för att lättare kunna bedöma bagarnas tekniska färdigheter.

Vinnaren korades av en jury bestående av Johan Åkerberg, Sandra Mastio, Sébastien Boudet, Håkan Johansson, Hanna Bertilsson, partner Lantmännen, Emil Vasseur, pizzabagare Babettes, Niclas Lundemark, vinnare av Pizza-SM 2016 och Tony Gerasovski, vinnare av Pizza-SM 2011 ingick.

Juryns motivering löd:

"Pizza-SMs vinnare 2018 har med fokus på råvaror i säsong skapat en medveten och modern smakbomb med en fot i Italien och den andra i Sverige, och sist men inte minst - dege".

Övriga finalister placerade sig som så:

2:a plats: Oscar Laving, Gastropizza, Norrköping
3:e plats: Giorgio Paoli, Vallentuna
4:plats: Mattias Paulsson, Restaurang Asplund, Solna

Pizza-SM anordnas av Fast Food Magazine I samarbete med Coca-Cola, Sveba Dahlen Arla, Kungsörnen och Hogia Small Office.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han går till Qvanti

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig som ambassadör för hållbart fiske.

De ska sköta ruljansen på Bank Hotel

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Ny nod för life science och livsmedel

Mer kapital till Karma- fortsatt expansion i Europa

Nyhetsbrev

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Arkiv

Snabbare med samma smakkaraktär

Han vidareutvecklar Mr Voon med nattöppen asiatisk streetbar.

Jobb & Karriär
Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Wayne’s Coffee breddar veganskt utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Från Sture till Brasserie 1742

Kock i modekampanj

Medgrundare av Stockholmskrogen Matateljén syns i modekedjan Uniqlos kampanj.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Här öppnar Subway och Sibylla

2

Nu har sista munken sålts

MAP-packat växande trend i bagerinäringen

Hotel Rogge i nya händer

Nu startar äppelskörden

Ny chef för Stockholm Circle

Ölen kan bli dyrare

Upprop i restaurangbranschen - vill öka efterfrågan på svenska råvaror

Efter sommarens torka uppmanas restauranger och måltidsverksamheter välja svenskt kött, frukt och grönt för att stötta bönder efter sommarens torka.

”Århundradets kock” har gått ur tiden

Paulig rekryterar ny HR-chef

Norsk kedja expanderar i Sverige

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Här öppnar Zócalo

Krispig fisk till city

Max vill skaka om Way out West

Coca-Cola höjer priserna

Esperanto i konkurs

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bordsservering på McDonald´s

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14