23948sdkhjf

Han är årets Pizzabagare

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Sommarpizza gav vinst på Pizza-SM

Efter en spännande semifinal i Pizza-SM på Gastronord där sju pizzabagare reducerades ner till fyra finalister står det nu klart att Amir Bozaghian från Vezzo i Umeå lagade årets bästa pizza.

Läs också: Serverar världsarvspizza i världsarvet

– Det känns helt underbart, bästa känslan någonsin jag har jobbat med det här länge men det finns fortfarande så mycket kvar att bli bättre på så jag vill nog vara med nästa år också. Det här är en svår konst som handlar om att balansera råvaror rätt, en komplex utmaning, säger han.

Vinnarpizzan kallas för "Estate" - sommar på italienska och består av mozzarella, ost från Oviken, potatis, lammkorv, vindelrökt sidfläsk, sparris, ugnsbakad lök, ramslök, citroncreme, krasse 

Hur kom du på den här pizzan?

– Jag tänkte rätt länge på vad mitt bidrag skulle vara och kom att tänka på vad man har när man står ute vid grillen och lagar mat, råvaror som kött, korv och potatis. Det var då jag bestämde mig för att göra en sommarpizza, säger Amir Bozaghian.

Finalisterna tävlade med två pizzor, en egenkomponerad kreation samt en klassisk margherita bestående av tomater, basilika, ost, salt och olivolja för att lättare kunna bedöma bagarnas tekniska färdigheter.

Vinnaren korades av en jury bestående av Johan Åkerberg, Sandra Mastio, Sébastien Boudet, Håkan Johansson, Hanna Bertilsson, partner Lantmännen, Emil Vasseur, pizzabagare Babettes, Niclas Lundemark, vinnare av Pizza-SM 2016 och Tony Gerasovski, vinnare av Pizza-SM 2011 ingick.

Juryns motivering löd:

"Pizza-SMs vinnare 2018 har med fokus på råvaror i säsong skapat en medveten och modern smakbomb med en fot i Italien och den andra i Sverige, och sist men inte minst - dege".

Övriga finalister placerade sig som så:

2:a plats: Oscar Laving, Gastropizza, Norrköping
3:e plats: Giorgio Paoli, Vallentuna
4:plats: Mattias Paulsson, Restaurang Asplund, Solna

Pizza-SM anordnas av Fast Food Magazine I samarbete med Coca-Cola, Sveba Dahlen Arla, Kungsörnen och Hogia Small Office.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

Freetrailers släpvagnar till Max

Single-malt veteran i nya kläder

Absolut vodka-ägare sänker prognos efter coronoviruset

Kök räddar käk på skånska restauranger

Ciderguru till Sverige – odlarnas intresse ökar

Nyhetsbrev

Lämnar Pinchos – blir ny vd för Harrys

Arkiv

I helgen gäller det för Svenska kocklandslaget

Dumplingskonceptet Dubbel Dubbel blir kedja – målet 30 restauranger

Letar lokaler i bland annat Norrköping, Stockholm, Malmö och Lund för sitt chinese sharing-koncept.

Expansiva kedjor till Signalfabriken

Catenaccis Giretto nu även på Södermalm

Häktad för våldtäkter på kollega på snabbmatsrestaurang

De tar över Cuba Cola

Omnipollo öppnar sitt första bryggeri – i en kyrka

Asien lyfte Carlsbergs ölförsäljning

Compass Group tar över 1 000 Fazer-restauranger

Dyster januari – 25 procent fler krogkonkurser

El Bulli-kocken Ferran Adrià gästar Stockholm i vår

Snabbmatskedjan Jureskogs etablerar sig längs E4:an

Stjärnkrögaren siktar på 60 hamburgerrestauranger med ”Sveriges långsammaste snabbmat”.

Foodora byter vd och siktar på nya ”sista milen”-kunder

Mångmiljardsprojektet Sturekvarteret klubbat – Ture flyttas

Coop dubblar mängden naturbeteskött

Samma chef's table-koncept men med nytt namn

Serverar världsarvspizza i världsarvet

Årets viltkock vill se mer vilt på krogen

Vill få Starbucks att erbjuda gratis vegomjölk

Picadeli lanserar "Picabowl"

Hållbarhetsprofilen Paul Svensson nu även hedersdoktor

Espresso House till butikshyllorna

Axfood Snabbgross vill växa i Linköping

Tennstopet återuppstår i april – med systerkrog

Här finns landets bästa pizzerior

Arnold's – nu även med lunchservering

Östermalmshallen försenad igen – mars senaste budet

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

”Pucken” fyller 20 år

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.365