23948sdkhjf

Han är årets Pizzabagare

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Sommarpizza gav vinst på Pizza-SM

Efter en spännande semifinal i Pizza-SM på Gastronord där sju pizzabagare reducerades ner till fyra finalister står det nu klart att Amir Bozaghian från Vezzo i Umeå lagade årets bästa pizza.

Läs också: Podd: Vinnarintervju från Pizza-SM

– Det känns helt underbart, bästa känslan någonsin jag har jobbat med det här länge men det finns fortfarande så mycket kvar att bli bättre på så jag vill nog vara med nästa år också. Det här är en svår konst som handlar om att balansera råvaror rätt, en komplex utmaning, säger han.

Vinnarpizzan kallas för "Estate" - sommar på italienska och består av mozzarella, ost från Oviken, potatis, lammkorv, vindelrökt sidfläsk, sparris, ugnsbakad lök, ramslök, citroncreme, krasse 

Hur kom du på den här pizzan?

– Jag tänkte rätt länge på vad mitt bidrag skulle vara och kom att tänka på vad man har när man står ute vid grillen och lagar mat, råvaror som kött, korv och potatis. Det var då jag bestämde mig för att göra en sommarpizza, säger Amir Bozaghian.

Finalisterna tävlade med två pizzor, en egenkomponerad kreation samt en klassisk margherita bestående av tomater, basilika, ost, salt och olivolja för att lättare kunna bedöma bagarnas tekniska färdigheter.

Vinnaren korades av en jury bestående av Johan Åkerberg, Sandra Mastio, Sébastien Boudet, Håkan Johansson, Hanna Bertilsson, partner Lantmännen, Emil Vasseur, pizzabagare Babettes, Niclas Lundemark, vinnare av Pizza-SM 2016 och Tony Gerasovski, vinnare av Pizza-SM 2011 ingick.

Juryns motivering löd:

"Pizza-SMs vinnare 2018 har med fokus på råvaror i säsong skapat en medveten och modern smakbomb med en fot i Italien och den andra i Sverige, och sist men inte minst - dege".

Övriga finalister placerade sig som så:

2:a plats: Oscar Laving, Gastropizza, Norrköping
3:e plats: Giorgio Paoli, Vallentuna
4:plats: Mattias Paulsson, Restaurang Asplund, Solna

Pizza-SM anordnas av Fast Food Magazine I samarbete med Coca-Cola, Sveba Dahlen Arla, Kungsörnen och Hogia Small Office.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tapas på svenskt vis på HaQ

Yux Mexican och Yuc Latasian följs av husmanskost på HaQ.

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

Nyhetsbrev

De kan bli bästa krog på White Guides gala

Arkiv

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.685