23948sdkhjf

De är klara för Menigos innovationsfinal

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Tre livsmedelsproducenter nomineras till Nyskaparstipendiet – vinnaren utses på matfestival i juni.

För sjunde året i rad delar grossisten Menigo ut sin utmärkelse Nyskaparstipendiet – priset som går till svenska livsmedelsproducenter med innovativa produkter.

Nu har juryn, bestående av bland andra Johan Backéus (Årets kock 2018), Hanna Halpern (vd för Restaurangakademien) och Christoffer Carlsmose, (CS-ansvarig för Menigo) valt ut tre finalister, där vinnaren utses i samband med matfestivalen Smaka i Stockholm 7 juni.

För att vara aktuell för priset måste producenten antingen ha utvecklat en ny produkt, tillämpat en ny teknik eller hittat ett nytt användningsområde för en råvara, samtidigt som man har ett tydligt hållbarhetstänk kring produkt eller produktion.

Läs också: Menigo omorganiserar och varslar

De tre producenter som är aktuella för priset, vilket också innebär ett stipendium på 25 000 kronor att användas till en inspirationsresa, är Nordisk råvara, Liura samt Nutrient Tempeh.

Läs också: Grillkedja förlänger med Menigo

Nordisk råvara, som tidigare vunnit utvecklingsbidrag genom Vinnova för att ta fram en livsmedelsbas ur baljväxten lupin, nomineras för att man arbetar för att skapa odlingsalternativ som hjälper miljön. Företaget Liura, med restaurangen Lammet och Grisens köksmästare Fredrik Hedlund i spetsen, nomineras för den svenska soja på gula ärtor man utvecklat de senaste åren. Nutrient tempeh nomineras för sin produktserie av just tempeh-produkter (vanligtvis fermenterade sojabönor), här gjord på svenska gula ärter.

Förra året vann Flen-företaget Ättika fruktförädling för sin ciderättika och tidigare års vinnare inkluderar företag som Hällestadsvamp, Catxalot och Malmö vinägerfabrik.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln nämndes Nordisk matutveckling som namnet på en av finalisterna. Efter en rättelse i pressmeddelandet från Menigo är istället Nutrient tempeh en av finalisterna, vilket nu är åtgärdat i artikeln.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Nyhetsbrev

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Arkiv

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Bohuslänsk vinst i Food Truck-SM

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Här ska O'Learys relansera sitt koncept

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

Punk Royale tar över klassisk kvarterskrog

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.25