23948sdkhjf

De är klara för Menigos innovationsfinal

Tre livsmedelsproducenter nomineras till Nyskaparstipendiet – vinnaren utses på matfestival i juni.
För sjunde året i rad delar grossisten Menigo ut sin utmärkelse Nyskaparstipendiet – priset som går till svenska livsmedelsproducenter med innovativa produkter.

Nu har juryn, bestående av bland andra Johan Backéus (Årets kock 2018), Hanna Halpern (vd för Restaurangakademien) och Christoffer Carlsmose, (CS-ansvarig för Menigo) valt ut tre finalister, där vinnaren utses i samband med matfestivalen Smaka i Stockholm 7 juni.

För att vara aktuell för priset måste producenten antingen ha utvecklat en ny produkt, tillämpat en ny teknik eller hittat ett nytt användningsområde för en råvara, samtidigt som man har ett tydligt hållbarhetstänk kring produkt eller produktion.

De tre producenter som är aktuella för priset, vilket också innebär ett stipendium på 25 000 kronor att användas till en inspirationsresa, är Nordisk råvara, Liura samt Nutrient Tempeh.

Nordisk råvara, som tidigare vunnit utvecklingsbidrag genom Vinnova för att ta fram en livsmedelsbas ur baljväxten lupin, nomineras för att man arbetar för att skapa odlingsalternativ som hjälper miljön. Företaget Liura, med restaurangen Lammet och Grisens köksmästare Fredrik Hedlund i spetsen, nomineras för den svenska soja på gula ärtor man utvecklat de senaste åren. Nutrient tempeh nomineras för sin produktserie av just tempeh-produkter (vanligtvis fermenterade sojabönor), här gjord på svenska gula ärter.

Förra året vann Flen-företaget Ättika fruktförädling för sin ciderättika och tidigare års vinnare inkluderar företag som Hällestadsvamp, Catxalot och Malmö vinägerfabrik.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln nämndes Nordisk matutveckling som namnet på en av finalisterna. Efter en rättelse i pressmeddelandet från Menigo är istället Nutrient tempeh en av finalisterna, vilket nu är åtgärdat i artikeln.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078