De är klara för Menigos innovationsfinal

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Tre livsmedelsproducenter nomineras till Nyskaparstipendiet – vinnaren utses på matfestival i juni.

För sjunde året i rad delar grossisten Menigo ut sin utmärkelse Nyskaparstipendiet – priset som går till svenska livsmedelsproducenter med innovativa produkter.

Nu har juryn, bestående av bland andra Johan Backéus (Årets kock 2018), Hanna Halpern (vd för Restaurangakademien) och Christoffer Carlsmose, (CS-ansvarig för Menigo) valt ut tre finalister, där vinnaren utses i samband med matfestivalen Smaka i Stockholm 7 juni.

För att vara aktuell för priset måste producenten antingen ha utvecklat en ny produkt, tillämpat en ny teknik eller hittat ett nytt användningsområde för en råvara, samtidigt som man har ett tydligt hållbarhetstänk kring produkt eller produktion.

Läs också: Fazer food services förlänger med Menigo

De tre producenter som är aktuella för priset, vilket också innebär ett stipendium på 25 000 kronor att användas till en inspirationsresa, är Nordisk råvara, Liura samt Nutrient Tempeh.

Läs också: Möt leverantören

Nordisk råvara, som tidigare vunnit utvecklingsbidrag genom Vinnova för att ta fram en livsmedelsbas ur baljväxten lupin, nomineras för att man arbetar för att skapa odlingsalternativ som hjälper miljön. Företaget Liura, med restaurangen Lammet och Grisens köksmästare Fredrik Hedlund i spetsen, nomineras för den svenska soja på gula ärtor man utvecklat de senaste åren. Nutrient tempeh nomineras för sin produktserie av just tempeh-produkter (vanligtvis fermenterade sojabönor), här gjord på svenska gula ärter.

Förra året vann Flen-företaget Ättika fruktförädling för sin ciderättika och tidigare års vinnare inkluderar företag som Hällestadsvamp, Catxalot och Malmö vinägerfabrik.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln nämndes Nordisk matutveckling som namnet på en av finalisterna. Efter en rättelse i pressmeddelandet från Menigo är istället Nutrient tempeh en av finalisterna, vilket nu är åtgärdat i artikeln.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.13