23948sdkhjf

De är klara för Menigos innovationsfinal

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Tre livsmedelsproducenter nomineras till Nyskaparstipendiet – vinnaren utses på matfestival i juni.

För sjunde året i rad delar grossisten Menigo ut sin utmärkelse Nyskaparstipendiet – priset som går till svenska livsmedelsproducenter med innovativa produkter.

Nu har juryn, bestående av bland andra Johan Backéus (Årets kock 2018), Hanna Halpern (vd för Restaurangakademien) och Christoffer Carlsmose, (CS-ansvarig för Menigo) valt ut tre finalister, där vinnaren utses i samband med matfestivalen Smaka i Stockholm 7 juni.

För att vara aktuell för priset måste producenten antingen ha utvecklat en ny produkt, tillämpat en ny teknik eller hittat ett nytt användningsområde för en råvara, samtidigt som man har ett tydligt hållbarhetstänk kring produkt eller produktion.

Läs också: Menigo omorganiserar och varslar

De tre producenter som är aktuella för priset, vilket också innebär ett stipendium på 25 000 kronor att användas till en inspirationsresa, är Nordisk råvara, Liura samt Nutrient Tempeh.

Läs också: Grillkedja förlänger med Menigo

Nordisk råvara, som tidigare vunnit utvecklingsbidrag genom Vinnova för att ta fram en livsmedelsbas ur baljväxten lupin, nomineras för att man arbetar för att skapa odlingsalternativ som hjälper miljön. Företaget Liura, med restaurangen Lammet och Grisens köksmästare Fredrik Hedlund i spetsen, nomineras för den svenska soja på gula ärtor man utvecklat de senaste åren. Nutrient tempeh nomineras för sin produktserie av just tempeh-produkter (vanligtvis fermenterade sojabönor), här gjord på svenska gula ärter.

Förra året vann Flen-företaget Ättika fruktförädling för sin ciderättika och tidigare års vinnare inkluderar företag som Hällestadsvamp, Catxalot och Malmö vinägerfabrik.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln nämndes Nordisk matutveckling som namnet på en av finalisterna. Efter en rättelse i pressmeddelandet från Menigo är istället Nutrient tempeh en av finalisterna, vilket nu är åtgärdat i artikeln.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Max grundare instiftar stort livsmedelspris

OS-silver till kocklandslaget – guld till juniorerna

Systembolaget stämmer danska vinappen Vivino

Bores lanserar gatukök 2.0 på två nya orter

Max ska växa i Borås och Mölndal

Alla svenska krogar som tog hem Michelin-stjärnor

Aloë, Etoile och Oaxen uppmärksammades under ceremonin i Norge.

Nyhetsbrev

Axfood Snabbgross till restaurangtäta Jönköping

Arkiv

Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

Freetrailers släpvagnar till Max

Single-malt veteran i nya kläder

Absolut vodka-ägare sänker prognos efter coronoviruset

Kök räddar käk på skånska restauranger

Ciderguru till Sverige – odlarnas intresse ökar

Lämnar Pinchos – blir ny vd för Harrys

I helgen gäller det för Svenska kocklandslaget

Dumplingskonceptet Dubbel Dubbel blir kedja – målet 30 restauranger

Letar lokaler i bland annat Norrköping, Stockholm, Malmö och Lund för sitt chinese sharing-koncept.

Expansiva kedjor till Signalfabriken

Catenaccis Giretto nu även på Södermalm

Häktad för våldtäkter på kollega på snabbmatsrestaurang

De tar över Cuba Cola

Omnipollo öppnar sitt första bryggeri – i en kyrka

Asien lyfte Carlsbergs ölförsäljning

Compass Group tar över 1 000 Fazer-restauranger

Dyster januari – 25 procent fler krogkonkurser

El Bulli-kocken Ferran Adrià gästar Stockholm i vår

Foodora byter vd och siktar på nya ”sista milen”-kunder

Coop dubblar mängden naturbeteskött

Samma chef's table-koncept men med nytt namn

Årets viltkock vill se mer vilt på krogen

Vill få Starbucks att erbjuda gratis vegomjölk

Picadeli lanserar "Picabowl"

Hållbarhetsprofilen Paul Svensson nu även hedersdoktor

Espresso House till butikshyllorna

Axfood Snabbgross vill växa i Linköping

Tennstopet återuppstår i april – med systerkrog

Här finns landets bästa pizzerior

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125