De är klara för Menigos innovationsfinal

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Tre livsmedelsproducenter nomineras till Nyskaparstipendiet – vinnaren utses på matfestival i juni.

För sjunde året i rad delar grossisten Menigo ut sin utmärkelse Nyskaparstipendiet – priset som går till svenska livsmedelsproducenter med innovativa produkter.

Nu har juryn, bestående av bland andra Johan Backéus (Årets kock 2018), Hanna Halpern (vd för Restaurangakademien) och Christoffer Carlsmose, (CS-ansvarig för Menigo) valt ut tre finalister, där vinnaren utses i samband med matfestivalen Smaka i Stockholm 7 juni.

För att vara aktuell för priset måste producenten antingen ha utvecklat en ny produkt, tillämpat en ny teknik eller hittat ett nytt användningsområde för en råvara, samtidigt som man har ett tydligt hållbarhetstänk kring produkt eller produktion.

Läs också: De ska leverera maten till St1

De tre producenter som är aktuella för priset, vilket också innebär ett stipendium på 25 000 kronor att användas till en inspirationsresa, är Nordisk råvara, Liura samt Nutrient Tempeh.

Läs också: Menigo tar in ny affärsområdesdirektör

Nordisk råvara, som tidigare vunnit utvecklingsbidrag genom Vinnova för att ta fram en livsmedelsbas ur baljväxten lupin, nomineras för att man arbetar för att skapa odlingsalternativ som hjälper miljön. Företaget Liura, med restaurangen Lammet och Grisens köksmästare Fredrik Hedlund i spetsen, nomineras för den svenska soja på gula ärtor man utvecklat de senaste åren. Nutrient tempeh nomineras för sin produktserie av just tempeh-produkter (vanligtvis fermenterade sojabönor), här gjord på svenska gula ärter.

Förra året vann Flen-företaget Ättika fruktförädling för sin ciderättika och tidigare års vinnare inkluderar företag som Hällestadsvamp, Catxalot och Malmö vinägerfabrik.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln nämndes Nordisk matutveckling som namnet på en av finalisterna. Efter en rättelse i pressmeddelandet från Menigo är istället Nutrient tempeh en av finalisterna, vilket nu är åtgärdat i artikeln.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Nyhetsbrev

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Arkiv

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Från Orkla till Klädesholmen

Nytt kafé på Friends

Stockholm Live och Zoégas i samarbete.

Ny ordförande för Fiskbranschen

Svenska kafékedjan till Kina

Blir kedjans största avtal genom tiderna.

Svenska senaper tog VM-guld

Kavli-senap i amerikansk stil vann guld – i USA.

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Restaurangerna fortsätter att växa

Nestlé och Starbucks ingår allians

Dominos till Rosengård

Han lämnar Axfood Snabbgross

McDonalds + Ubereats = sant

Kasai öppnar i Mood

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.153