23948sdkhjf

Växjö-café hamnar högst

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

När White guide rankar landets caféer placerar sig småländska koncernen PM och vänner i topp.

Under måndagen presenterade White guide sin årliga lista över landets bästa caféer. Totalt kvalificerade 338 caféer in sig på listan, där Växjö-caféet Bröd och sovel utsågs som bäst av alla.

Vinnaren, som utsågs genom högsta totalpoängen i ett antal kriterier, motiverades av juryn på detta sätt:

"För att ha skapat ett heltäckande utbud samtidigt som man bevarat fokus på varje enskild del av fikaupplevelsen – här vill vi sitta hela dagen och njuta av allt från högklassiga desserter och surdegsbröd till champagne!"

Caféet är en del av koncernen PM och vänner, som förutom Bröd och sovel även driver restauranger, hotell och konferenslokaler.

Läs också: Kravcertifierat på Djurgården

Samtidigt som årets bästa café utsågs passade man även på att uppmärksamma de Krav-märkta caféerna på listan. I årets upplaga var 20 caféer certifierade, där nykomlingen Annas hembageri i Mariefred fick utmärkelsen årets hållbara café.

Caféet ligger på certifieringsnivå 2 av 3, vilket innebär att minst 50 procent av det totala inköpsvärdet består av Krav-godkända, EU-ekologiska eller MSC-märkta livsmedel. Av de 20 caféer som kom med på listan är fem stycken på nivå 3, där nivån ska ligga på 90 procent.

Läs också: Fler än fyrtio nya caféer

– Vi är öppna mot våra kunder och berättar gärna hur vi bakar och vilka ingredienser vi använder. Att råvarorna kan smaka olika från skörd till skörd är just charmen med ekologiskt, säger Anna Schweitz som driver bageriet.

Det delades även ut fler priser, bland annat för årets konditori och årets bageri. Se pristagarna nedan, och se topp 20 över landets caféer via White guides hemsida.

  • Årets konditori – Nilssons konditori och bageri, Oskarshamn
  • Årets kaffebar – Johan och Nyström (Norrlandsgatan), Stockholm
  • Årets stjärnskott – Leijon stenugnsbageri och konditori, Uppsala
  • Årets "värt en resa" – Familjen, Tärnaby
  • Årets fikaställe – Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro
  • Årets bageri – Söderberg och Sara stenugnsbageri, Ystad
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Couet och Thureson satsar på mat med bröd

Dos Gringos ut och Manufacture in när matscenen i Ringens köpcentrum förnyas.

Värsta yrkesgruppen att servera

De är bäst på att rädda mat

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Nyhetsbrev

Sologäster välkomnas till Oaxen

Arkiv

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.113