23948sdkhjf

Växjö-café hamnar högst

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

När White guide rankar landets caféer placerar sig småländska koncernen PM och vänner i topp.

Under måndagen presenterade White guide sin årliga lista över landets bästa caféer. Totalt kvalificerade 338 caféer in sig på listan, där Växjö-caféet Bröd och sovel utsågs som bäst av alla.

Vinnaren, som utsågs genom högsta totalpoängen i ett antal kriterier, motiverades av juryn på detta sätt:

"För att ha skapat ett heltäckande utbud samtidigt som man bevarat fokus på varje enskild del av fikaupplevelsen – här vill vi sitta hela dagen och njuta av allt från högklassiga desserter och surdegsbröd till champagne!"

Caféet är en del av koncernen PM och vänner, som förutom Bröd och sovel även driver restauranger, hotell och konferenslokaler.

Läs också: Kravcertifierat på Djurgården

Samtidigt som årets bästa café utsågs passade man även på att uppmärksamma de Krav-märkta caféerna på listan. I årets upplaga var 20 caféer certifierade, där nykomlingen Annas hembageri i Mariefred fick utmärkelsen årets hållbara café.

Caféet ligger på certifieringsnivå 2 av 3, vilket innebär att minst 50 procent av det totala inköpsvärdet består av Krav-godkända, EU-ekologiska eller MSC-märkta livsmedel. Av de 20 caféer som kom med på listan är fem stycken på nivå 3, där nivån ska ligga på 90 procent.

Läs också: Fler än fyrtio nya caféer

– Vi är öppna mot våra kunder och berättar gärna hur vi bakar och vilka ingredienser vi använder. Att råvarorna kan smaka olika från skörd till skörd är just charmen med ekologiskt, säger Anna Schweitz som driver bageriet.

Det delades även ut fler priser, bland annat för årets konditori och årets bageri. Se pristagarna nedan, och se topp 20 över landets caféer via White guides hemsida.

  • Årets konditori – Nilssons konditori och bageri, Oskarshamn
  • Årets kaffebar – Johan och Nyström (Norrlandsgatan), Stockholm
  • Årets stjärnskott – Leijon stenugnsbageri och konditori, Uppsala
  • Årets "värt en resa" – Familjen, Tärnaby
  • Årets fikaställe – Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro
  • Årets bageri – Söderberg och Sara stenugnsbageri, Ystad
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Nyhetsbrev

Ungas matval styrs av värderingar

Arkiv

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.477