23948sdkhjf

Växjö-café hamnar högst

När White guide rankar landets caféer placerar sig småländska koncernen PM och vänner i topp.
Under måndagen presenterade White guide sin årliga lista över landets bästa caféer. Totalt kvalificerade 338 caféer in sig på listan, där Växjö-caféet Bröd och sovel utsågs som bäst av alla.

Vinnaren, som utsågs genom högsta totalpoängen i ett antal kriterier, motiverades av juryn på detta sätt:

"För att ha skapat ett heltäckande utbud samtidigt som man bevarat fokus på varje enskild del av fikaupplevelsen – här vill vi sitta hela dagen och njuta av allt från högklassiga desserter och surdegsbröd till champagne!"

Caféet är en del av koncernen PM och vänner, som förutom Bröd och sovel även driver restauranger, hotell och konferenslokaler.

Samtidigt som årets bästa café utsågs passade man även på att uppmärksamma de Krav-märkta caféerna på listan. I årets upplaga var 20 caféer certifierade, där nykomlingen Annas hembageri i Mariefred fick utmärkelsen årets hållbara café.

Caféet ligger på certifieringsnivå 2 av 3, vilket innebär att minst 50 procent av det totala inköpsvärdet består av Krav-godkända, EU-ekologiska eller MSC-märkta livsmedel. Av de 20 caféer som kom med på listan är fem stycken på nivå 3, där nivån ska ligga på 90 procent.

– Vi är öppna mot våra kunder och berättar gärna hur vi bakar och vilka ingredienser vi använder. Att råvarorna kan smaka olika från skörd till skörd är just charmen med ekologiskt, säger Anna Schweitz som driver bageriet.

Det delades även ut fler priser, bland annat för årets konditori och årets bageri. Se pristagarna nedan, och se topp 20 över landets caféer via White guides hemsida .

  • Årets konditori – Nilssons konditori och bageri, Oskarshamn
  • Årets kaffebar – Johan och Nyström (Norrlandsgatan), Stockholm
  • Årets stjärnskott – Leijon stenugnsbageri och konditori, Uppsala
  • Årets "värt en resa" – Familjen, Tärnaby
  • Årets fikaställe – Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro
  • Årets bageri – Söderberg och Sara stenugnsbageri, Ystad
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08