23948sdkhjf

Årets konditor mest nöjd med desserten

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Disa Molin heter Årets konditor 2018. Göteborgskan är nu svensk mästare för professionella konditorer efter att ha klarat årets tre delmoment bäst. Tårta, söta finger foods och en tallriksdessert ingick i det lekfulla Tivoli-temat.

– Den här vinsten känns så himla rolig! Desserten är det jag är mest nöjd med, den är verkligen jag! Jag hade smakbilden på desserten klar väldigt tidigt, och jag lyckades presentera det tydligt. Jag gillar när det är syrligt, och det märkte man i mina bakverk, säger den lyckliga vinnaren.

Fyra av landets främsta konditorer slogs om den prestigefulla titeln inför en stor publik på Bak- och chokladfestivalen i Stockholm. Disa Molin imponerade allra mest. Desserten, som blev avgörande, var formad som stommen av en slänggunga och placerad på en kakaosprejad tallrik som utgjorde siluetten av en karusellåkande person. Årets konditor skapade också finger foods med tydliga smaker placerade i en strut. Själv var hon mest orolig över sockerdekorationen.

– Det är inte min paradgren, men det var väldigt roligt och gick bra. Allra svårast var nog att hålla tiden, mot slutet drog jag över några sekunder, säger Disa Molin som till vardags är verksam på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang Göteborg.

Tävlingen Årets Konditor fyller 30 år i år.

– Att årets upplaga av Årets Konditor skulle vara något alldeles extra med anledning av vårt 30-årsjubileum hade vi på känn. Särskilt kul var det att se finalisterna ta ut svängarna. Årets bidrag har fått våra smaklökar att dansa av glädje, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets konditor.

Disa Molins vinnarbakverk (se dem allihop i bildspelet ovan):

Tårta: ”Loop”. Kaka på yoghurt, oliv- och mandelolja, toppad med plommonkompott, chokladcrisp, kesellamousse och chokladbavaroise, som smaksatts med myskmadra. Tårtan är sedan vackert glaserad i vitt och rött.

Petit fourer: ”Tombola”. Pate a choux-bakelse fylld med krämig vaniljgrädde och körsbärskräm. Dekorerad med en vacker mördegsblomma och bladguld. ”Pariserhjulet”. Chokladdoppad fingerfood, som i en tugga bjuder på luftig och mjuk pistagekaka som är täckt av hallongelé. Toppad med pistageganache och pistagekex. ”Marängdroppet”. Chokladdoppad pinnglass med färskost, gul hallonpuré och sudachi. Omsluten av italiensk maräng och dekorerad med bipollenströssel.

Tallriksdessert: ”Slänggungan”. Mazarinbotten toppad med mandelkräm och svartvinbärsbavaroise. Sedan garnerad med en chokladtunnel fylld med yuzuskum och mandelkräm samt ett torn av yuzukräm som toppas med en yuzupudding. Dekorerad med svartvinbärssorbet, röd oxalis och timutpeppar. Slänggungan presenteras på en kakaosprejad tallrik.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

Nyhetsbrev

130 år gammalt bageri räddas

Arkiv

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Ny Brisket & Friends-krog med egen öl

Prisade krögare tar sitt grillkoncept till Stockholms city.

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Svampgruvan i Kiruna stängs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125