23948sdkhjf

Årets konditor mest nöjd med desserten

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Disa Molin heter Årets konditor 2018. Göteborgskan är nu svensk mästare för professionella konditorer efter att ha klarat årets tre delmoment bäst. Tårta, söta finger foods och en tallriksdessert ingick i det lekfulla Tivoli-temat.

– Den här vinsten känns så himla rolig! Desserten är det jag är mest nöjd med, den är verkligen jag! Jag hade smakbilden på desserten klar väldigt tidigt, och jag lyckades presentera det tydligt. Jag gillar när det är syrligt, och det märkte man i mina bakverk, säger den lyckliga vinnaren.

Fyra av landets främsta konditorer slogs om den prestigefulla titeln inför en stor publik på Bak- och chokladfestivalen i Stockholm. Disa Molin imponerade allra mest. Desserten, som blev avgörande, var formad som stommen av en slänggunga och placerad på en kakaosprejad tallrik som utgjorde siluetten av en karusellåkande person. Årets konditor skapade också finger foods med tydliga smaker placerade i en strut. Själv var hon mest orolig över sockerdekorationen.

– Det är inte min paradgren, men det var väldigt roligt och gick bra. Allra svårast var nog att hålla tiden, mot slutet drog jag över några sekunder, säger Disa Molin som till vardags är verksam på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang Göteborg.

Tävlingen Årets Konditor fyller 30 år i år.

– Att årets upplaga av Årets Konditor skulle vara något alldeles extra med anledning av vårt 30-årsjubileum hade vi på känn. Särskilt kul var det att se finalisterna ta ut svängarna. Årets bidrag har fått våra smaklökar att dansa av glädje, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets konditor.

Disa Molins vinnarbakverk (se dem allihop i bildspelet ovan):

Tårta: ”Loop”. Kaka på yoghurt, oliv- och mandelolja, toppad med plommonkompott, chokladcrisp, kesellamousse och chokladbavaroise, som smaksatts med myskmadra. Tårtan är sedan vackert glaserad i vitt och rött.

Petit fourer: ”Tombola”. Pate a choux-bakelse fylld med krämig vaniljgrädde och körsbärskräm. Dekorerad med en vacker mördegsblomma och bladguld. ”Pariserhjulet”. Chokladdoppad fingerfood, som i en tugga bjuder på luftig och mjuk pistagekaka som är täckt av hallongelé. Toppad med pistageganache och pistagekex. ”Marängdroppet”. Chokladdoppad pinnglass med färskost, gul hallonpuré och sudachi. Omsluten av italiensk maräng och dekorerad med bipollenströssel.

Tallriksdessert: ”Slänggungan”. Mazarinbotten toppad med mandelkräm och svartvinbärsbavaroise. Sedan garnerad med en chokladtunnel fylld med yuzuskum och mandelkräm samt ett torn av yuzukräm som toppas med en yuzupudding. Dekorerad med svartvinbärssorbet, röd oxalis och timutpeppar. Slänggungan presenteras på en kakaosprejad tallrik.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Salladskedja öppnar nytt

Tredje restaurangen i Malmö och tionde etableringen för hälsokedjan som lovar ytterligare tillväxt.

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Arkiv

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har i samarbete med Foodnet provat årets julöl och andra juldrycker - resultatet är två öl är i topp bland många fina brygder.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.413