23948sdkhjf

Nordrest vill till börsen – plockar in 300 miljoner

Restaurangkoncernen, som växt snabbt genom expansion och förvärv och i dag omsätter närmare två miljarder kronor, vill genomföra börsnoteringen i kvartal två.

Nordrest siktar på att notera sig på First North Growth Market och vill i samband med det plocka in runt 300 miljoner kronor, framgår det av ett pressmeddelande.

Bolaget vill genomföra noteringen under det andra kvartalet. Nordrest har fått klartecken från Nasdaq kring att de uppfyller villkoren.

Nordrest grundades 2013 och har växt snabbt på senare år.

Koncernen omsatte 489 miljoner kronor under räkenskapsåret 2021 och mer än fördubblade omsättningen till 1,2 miljarder kronor 2022. Under 2023 omsatte Nordrest nästan 1,8 miljoner kronor med ett ebitda-resultat om 174 miljoner kronor (73,9).

Enligt Nordrest kommer en notering främja företagets utveckling samt expandera deras verksamhet.

”Vår agenda för fortsatt tillväxt, både organiskt och genom potentiella förvärv, tillsammans med en engagerad och incitamentdriven ledningsgrupp, positionerar Nordrest väl för att skapa värde för våra aktieägare”, säger vd, grundare och huvudägare Thomas Dahlstedt i en kommentar.

Nordrests finansiella mål på medellång sikt är en organisk omsättningstillväxt som är högre än 10 procent samt ett ebita-resultat om om 8-10 procent. Skuldsättningen ska ligga på 2,0x av ebitda.

Utdelningen ska motsvara en utdelningsandel på mer än 50 procent av vinsten efter skatt, med reservation för större förvärv, skriver bolaget.

Bland investerarna finns investeringsbolaget Arbona som kommer ta en corner i bolaget genom att investera 50 miljoner kronor.

”Vi ser Nordrest som en mycket intressant investering, deras affärsmodell innebär relativt stabila och förutsägbara intäkter och låg kapitalbindning”, säger Arbonas vd Martin Zetterström.

Andra cornerstone-investerare är Roosgruppen, Salénia, och Triega som tillsammans med Arbona kommer investera ett totalt belopp om 150 miljoner kronor.

Thomas Dahlstedt är känd för sitt nära samarbete med krögaren Pontus Frithiof, som nyligen öppnade ytterligare en restaurang under varumärket La Girafe. La Girafe står nu för Arlandas fine dining-koncept. Nordrest har även en stor food service-verksamhet på Arlanda.

För ett år sedan blev Nordrest också storägare i vägkrogskedjan Dinners.

Den uttalade målsättningen för koncernen är att år 2025 vara ett av de fem största restaurangbolagen i Sverige, sammanfattat i visionen ”One of Five Twenty Five”.

– Vår mission att erbjuda en schysstare måltidsupplevelse har varit den drivande kraften bakom vår snabba tillväxt och de förvärv vi gjort. Vi ville förändra marknaden – och det går inte att få genomslag om man inte har volym, framför Thomas Dahlstedt på koncernens hemsida.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078