23948sdkhjf

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Disa Molin heter Årets konditor 2018. Göteborgskan är nu svensk mästare för professionella konditorer efter att ha klarat årets tre delmoment bäst. Tårta, söta finger foods och en tallriksdessert ingick i det lekfulla Tivoli-temat.

– Den här vinsten känns så himla rolig! Desserten är det jag är mest nöjd med, den är verkligen jag! Jag hade smakbilden på desserten klar väldigt tidigt, och jag lyckades presentera det tydligt. Jag gillar när det är syrligt, och det märkte man i mina bakverk, säger den lyckliga vinnaren.

Fyra av landets främsta konditorer slogs om den prestigefulla titeln inför en stor publik på Bak- och chokladfestivalen i Stockholm. Disa Molin imponerade allra mest. Desserten, som blev avgörande, var formad som stommen av en slänggunga och placerad på en kakaosprejad tallrik som utgjorde siluetten av en karusellåkande person. Årets konditor skapade också finger foods med tydliga smaker placerade i en strut. Själv var hon mest orolig över sockerdekorationen.

– Det är inte min paradgren, men det var väldigt roligt och gick bra. Allra svårast var nog att hålla tiden, mot slutet drog jag över några sekunder, säger Disa Molin som till vardags är verksam på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang Göteborg.

Tävlingen Årets Konditor fyller 30 år i år.

– Att årets upplaga av Årets Konditor skulle vara något alldeles extra med anledning av vårt 30-årsjubileum hade vi på känn. Särskilt kul var det att se finalisterna ta ut svängarna. Årets bidrag har fått våra smaklökar att dansa av glädje, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets konditor.

Disa Molins vinnarbakverk (se dem allihop i bildspelet ovan):

Tårta: ”Loop”. Kaka på yoghurt, oliv- och mandelolja, toppad med plommonkompott, chokladcrisp, kesellamousse och chokladbavaroise, som smaksatts med myskmadra. Tårtan är sedan vackert glaserad i vitt och rött.

Petit fourer: ”Tombola”. Pate a choux-bakelse fylld med krämig vaniljgrädde och körsbärskräm. Dekorerad med en vacker mördegsblomma och bladguld. ”Pariserhjulet”. Chokladdoppad fingerfood, som i en tugga bjuder på luftig och mjuk pistagekaka som är täckt av hallongelé. Toppad med pistageganache och pistagekex. ”Marängdroppet”. Chokladdoppad pinnglass med färskost, gul hallonpuré och sudachi. Omsluten av italiensk maräng och dekorerad med bipollenströssel.

Tallriksdessert: ”Slänggungan”. Mazarinbotten toppad med mandelkräm och svartvinbärsbavaroise. Sedan garnerad med en chokladtunnel fylld med yuzuskum och mandelkräm samt ett torn av yuzukräm som toppas med en yuzupudding. Dekorerad med svartvinbärssorbet, röd oxalis och timutpeppar. Slänggungan presenteras på en kakaosprejad tallrik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079