23948sdkhjf

Årets konditor mest nöjd med desserten

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Disa Molin heter Årets konditor 2018. Göteborgskan är nu svensk mästare för professionella konditorer efter att ha klarat årets tre delmoment bäst. Tårta, söta finger foods och en tallriksdessert ingick i det lekfulla Tivoli-temat.

– Den här vinsten känns så himla rolig! Desserten är det jag är mest nöjd med, den är verkligen jag! Jag hade smakbilden på desserten klar väldigt tidigt, och jag lyckades presentera det tydligt. Jag gillar när det är syrligt, och det märkte man i mina bakverk, säger den lyckliga vinnaren.

Fyra av landets främsta konditorer slogs om den prestigefulla titeln inför en stor publik på Bak- och chokladfestivalen i Stockholm. Disa Molin imponerade allra mest. Desserten, som blev avgörande, var formad som stommen av en slänggunga och placerad på en kakaosprejad tallrik som utgjorde siluetten av en karusellåkande person. Årets konditor skapade också finger foods med tydliga smaker placerade i en strut. Själv var hon mest orolig över sockerdekorationen.

– Det är inte min paradgren, men det var väldigt roligt och gick bra. Allra svårast var nog att hålla tiden, mot slutet drog jag över några sekunder, säger Disa Molin som till vardags är verksam på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang Göteborg.

Tävlingen Årets Konditor fyller 30 år i år.

– Att årets upplaga av Årets Konditor skulle vara något alldeles extra med anledning av vårt 30-årsjubileum hade vi på känn. Särskilt kul var det att se finalisterna ta ut svängarna. Årets bidrag har fått våra smaklökar att dansa av glädje, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets konditor.

Disa Molins vinnarbakverk (se dem allihop i bildspelet ovan):

Tårta: ”Loop”. Kaka på yoghurt, oliv- och mandelolja, toppad med plommonkompott, chokladcrisp, kesellamousse och chokladbavaroise, som smaksatts med myskmadra. Tårtan är sedan vackert glaserad i vitt och rött.

Petit fourer: ”Tombola”. Pate a choux-bakelse fylld med krämig vaniljgrädde och körsbärskräm. Dekorerad med en vacker mördegsblomma och bladguld. ”Pariserhjulet”. Chokladdoppad fingerfood, som i en tugga bjuder på luftig och mjuk pistagekaka som är täckt av hallongelé. Toppad med pistageganache och pistagekex. ”Marängdroppet”. Chokladdoppad pinnglass med färskost, gul hallonpuré och sudachi. Omsluten av italiensk maräng och dekorerad med bipollenströssel.

Tallriksdessert: ”Slänggungan”. Mazarinbotten toppad med mandelkräm och svartvinbärsbavaroise. Sedan garnerad med en chokladtunnel fylld med yuzuskum och mandelkräm samt ett torn av yuzukräm som toppas med en yuzupudding. Dekorerad med svartvinbärssorbet, röd oxalis och timutpeppar. Slänggungan presenteras på en kakaosprejad tallrik.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Nyhetsbrev

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Arkiv

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Pizza Hut tappar långvarig vd

Cateringföretag vill expandera

Ny grillrestaurang på Avenyn

The Prime Grill del av en förnyelseprocess som pågår i hela området.

Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

Svenska Ägg: Det finns en marknad för hönskött

Sju av tio svenskar äter eller kan tänka sig äta hönskött, enligt undersökning.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Picadeli i storaffär

VIP-kockar volontärer i grötigt myskaos

Idag var det dags för Stadsmissionens årliga julgröt till förmån för hemlösa. De första 2000 portionerna tog slut i ett nafs. Ny leverans och praktiskt lagda Vip-kockar löste årets kockutmaning med bravur.

Styckmästarn med ny vd

De är bäst på street food

Matsas Mat, Korrito och The Good Gringo är finalister i kategorin Årets streetfood i Fast Food Awards 2019.

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Lanserar ersättning för plastsugrör

Ny Sushi Yama i Linköping

Historiskt låg skörd av matpotatis

Sushikedja öppnar nytt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.103