23948sdkhjf

Kalvracks och chartreuse i Bocuse d’Or

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Nu skapas rätterna som blir hyllningar till Paul Bocuse och Joël Robuchon.

29 till 30 januari 2019 tävlar Sebastian Gibrand tillsammans med coach Tommy Myllymäki och commis Gustav Leonhardt för Sverige i Bocuse d’Or, Kock-VM, i Lyon. Nu är råvarorna för både fatpresentationen och tallrikspresentationen tillkännagjorde. 

Råvarorna för fatpresentationen består av kalvracks med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och eller tarmkrås. Kalvracksen ska tillagas och presenteras i hel bit eller i två delar med fem ben synliga. 

Läs också: 20 nationer tävlar i Europafinalen

Rätten presenteras på ett fat, framtaget av designer Jens Fager, och ska serveras till 14 personer. Råvarorna för tallrikspresentationen ska användas till att skapa två stycken identiska Chartreuse; en fransk klassisk rätt som kan liknas vid en tårta och är en hyllning till den franska stjärnkocken Joël Robuchon som gick bort i augusti i år.

De tävlande ska tillaga två chartreuse på grönsaker och skaldjur som ostron, blåmusslor, hjärtmusslor, kammusslor om 20 diameter vardera. Minst 50 procent av rätten ska bestå av grönsaker och presenteras varma på två olika fat för att sedan trancheras och serveras på 14 tallrikar. 

Rätterna bedöms på presentation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet men även på anknytning till kockens hemland.

De två rätterna ska tas fram under fem timmar och 35 minuter.Tävlingen anordnas vart annat år och stretades 1987. Tävlar gör 24 kockar.

Sveriges representant Sebastian Gibrand kvalificerades sig till tävlingen när han vann silver i Europauttagningen i Turin tidigare i år. 

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Beyond Meat värderas till över en miljard

Jinx utökar – öppnar restaurang

Bastard Burgers växer i Stockholmsområdet

Ytterligare två etableringar klara för den snabbväxande kedjan.

Ung Sigtunakock bäst i världen

Niclas Jansson segrade i Copper Skillet-finalen i Toronto.

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Nyhetsbrev

Från lagerlokal till hotell med takbar

Blique by Nobis öppnar den 26 april.

Arkiv

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Calle P-gänget bakom ny bar

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Årets kock får nya ägare

Spendrups och Arla tar över från Restaurangakademien.

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Falafel basen i stjärnkockarnas nya snabbmatskoncept

Täby Deli invigs den 11 april – Fafelle öppnar i slutet av maj.

Fotografiskas eget öl bryggs på överblivet bröd

Hipster-Söder får egen Max-burgare

Tre specialprodukter på Max nya flaggskeppsrestaurang vid Medborgarplatsen.

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Egen vinautomat på hotellrummet

Gateau poppar upp hos H&M i påsk

Ny inköpsansvarig på Urban Deli

Stjärnkock vill öka kunskapen om självmord

Anton Bjuhrs mamma tog sitt liv – nu blir han ambassadör för Suicide Zero.

Grands nya bakficka hedrar legendarisk krögare

Vegomässan ställs in

EU kan förbjuda "vegoburgare" – vill undvika förväxling

Äntligen invigningsdatum för Max flaggskepp vid Medborgarplatsen

Firar med att introducera en ny Medis-burgare.

Burger King lanserar ”blödande” veganburgare

Här öppnar Taco Bar restaurang nr 45

Veganskt intresserar på nätet

Espresso House tar in ärtdryck

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126