23948sdkhjf

Kalvracks och chartreuse i Bocuse d’Or

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Nu skapas rätterna som blir hyllningar till Paul Bocuse och Joël Robuchon.

29 till 30 januari 2019 tävlar Sebastian Gibrand tillsammans med coach Tommy Myllymäki och commis Gustav Leonhardt för Sverige i Bocuse d’Or, Kock-VM, i Lyon. Nu är råvarorna för både fatpresentationen och tallrikspresentationen tillkännagjorde. 

Råvarorna för fatpresentationen består av kalvracks med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och eller tarmkrås. Kalvracksen ska tillagas och presenteras i hel bit eller i två delar med fem ben synliga. 

Läs också: 20 nationer tävlar i Europafinalen

Rätten presenteras på ett fat, framtaget av designer Jens Fager, och ska serveras till 14 personer. Råvarorna för tallrikspresentationen ska användas till att skapa två stycken identiska Chartreuse; en fransk klassisk rätt som kan liknas vid en tårta och är en hyllning till den franska stjärnkocken Joël Robuchon som gick bort i augusti i år.

De tävlande ska tillaga två chartreuse på grönsaker och skaldjur som ostron, blåmusslor, hjärtmusslor, kammusslor om 20 diameter vardera. Minst 50 procent av rätten ska bestå av grönsaker och presenteras varma på två olika fat för att sedan trancheras och serveras på 14 tallrikar. 

Rätterna bedöms på presentation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet men även på anknytning till kockens hemland.

De två rätterna ska tas fram under fem timmar och 35 minuter.Tävlingen anordnas vart annat år och stretades 1987. Tävlar gör 24 kockar.

Sveriges representant Sebastian Gibrand kvalificerades sig till tävlingen när han vann silver i Europauttagningen i Turin tidigare i år. 

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Nyhetsbrev

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Arkiv

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Tävling
Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Cannabisglass nästa för Ben & Jerry's

Hållbart när Smaka på Stockholm drar igång

Sju nya McDonald's start på kraftig expansion

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.091